VUČIĆ O SITUACIJI U RUSIJI: Srbija nikad neće podržati puč ni u jednoj zemlji - vlast se menja na izborima, voljom građana

Novosti online

25. 06. 2023. u 10:11

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je na početku gostovanja na TV Pink komentarisao događaje u Rusiji.

ВУЧИЋ О СИТУАЦИЈИ У РУСИЈИ: Србија никад неће подржати пуч ни у једној земљи - власт се мења на изборима, вољом грађана

Foto: Printskrin

- Naravno, Republika Srbija nikada neće podržati puč ni u jednoj zemlji, nikakav prevrat korišćenjem vojske. Nismo to podržali ni u Turskoj ni u Rusiji, ne bismo podržali ni u Americi. To su stvari koje ne smete da dozvolite. Vlast se menja na izborima, voljom građana - kazao je on.

Predsednik je dodao da će ovaj događaj ostaviti posledice, i po stanje na bojištu u Ukrajini, i na unutrašnjepolitičko stanje.

- Za razliku od većine koji misle "tresla se gora, rodio se miš", mislim da će ovo imati teške posledice. Putin je govorio o Prvom svetskom ratu, ne znam koliko gledaoci znaju, da Rusija nije izgubila u Prvom ratu. Imali su više divizija, ali je teška situacija iznutra, i strane službe koje su razbile jedinstvo u Rusiji, doveli do nemira u zemlji. Uprkos pokušaju Kerenskog, da u jednoj uspešnoj bici u junu 1917. godine preokrene stvar, izbija Oktobarska revolucija koja je dovela do decenija uništavanja, svega što je pravoslavno, i decenija uništavanja ekonomije - kazao je Vučić.

Predsednik dodaje da je Putin svojom ličnom izjavom i svojim oštrim i snažnim stavom zaustavio jučerašnju situaciju.

- U redu, ima korupcije, to je delimično tačno. Ali da li je to razlog da napadnete svoju zemlju usred rata. Putin je svojom ličnom izjavim, svoji oštrim i snažnim stavom to juče zaustavio. Svaka čast i Lukašenku, Batka je stari prijatelj njegov, ali Putin je ovo uradio sam. Neki kažu nije bilo krvi. Završilo se uz mnogo krvi i srušenih helikoptera. Nisu im Ukrajinci srušili toliko helikoptera za sedam dana, koliko su srušili pobunjenici. To su skupi helikopteri, skupe mašine. Velika šteta je naneta, ali je mogla biti hiljadu puta veća, ali je završeno snažnoj reakciji Putina - rekao je Vučić.

On kaže da ga je ovo podsetilo na pobunu strelaca u 17. veku, i da je ta pobuna brzo završena, ali je bilo mnogo posledica.

- Sada Putin ima posebno težak zadatak, on mora da podigne motivaciju za vojsku, i da povrati poverenje kod razočaranih Vagnerovih pripadnika, i ništa od toga neće biti lako. Slušao sam brojne eksperte, i ja mislim da je greška što je Rusija dala ogromnu moć Vagneru. Kada vidite neke biznismene, čim se dočepaju miliona, misle da treba da uređuju i državu i ceo svet, i da postavljaju koga hoće. I misle da su sve postigli bez pomoći države. A zamislite da nekome date 3000 tenkova, 10 aviona, 150 helikoptera, šta taj u nekom trenutku pomisli - kazao je predsednik.

Vučić dodaje da je pitanje odbrane zadatak države, i da smo mi pravili sličnu grešku devedesetih.

- Kao što je Zelenski napravio grešku svojim izjavama, pa podržao Vagner. Do juče je bio terorista, pobio toliko Ukrajinaca, a sada vam je i on drag. To pokazuje da u svetu ima malo principa, a sve je skopčano sa interesima - kaže on.

Predsednik je rekao da morate sagledati celu sliku, bez navijačkog pristupa, a da mi u Srbiji gledamo međunarodne odnose kao da navijamo za Zvezdu i Partizan.

- Zaboravite to u međunarodnim odnosima. Kada smo menjali one disklejmere, kojih se sada niko i ne seća, sa tablama da ne priznajemo državnost Prištine, danima je bilo da smo izdali. Naravno da nije bilo nikakve izdaje, ali je to bilo potrebno u smislu hibridnog rata protiv Srbije. U jednoj svojoj izjavi Bocan Harčenko je tačno rekao, govoreći o pokušajima obojene revolucije u Srbiji. On je rekao da kada se to radi, biraju se ljudi i sa leva i desna. Prave jedan kompot od krompira i breskve. Sve ih ujedinite da ispune cilj, a onda će zapadne agencije da ispune taj prostor kako oni hoće - kazao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (112)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)