STOLTENBERGU NA RUKE OSAM POGLAVLJA O TERORU: "Novosti" imale uvid u dokumenta koja je Vučić uručio generalnom sekretaru NATO-a

M. St.

21. 07. 2023. u 09:45

OD dolaska na vlast Aljbina Kurtija, nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji zabeležena su čak 383 etnički motivisana napada, a meta su bila i deca čak - 15 puta.

СТОЛТЕНБЕРГУ НА РУКЕ ОСАМ ПОГЛАВЉА О ТЕРОРУ: Новости имале увид у документа која је Вучић уручио генералном секретару НАТО-а

Foto: Printskrin

Samo u prvoj polovini ove godine, bilo je više incidenata nego što ih je u proseku evidentirano pre ustoličenja aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija.

Ove podatke o teroru sa kojim se naš narod suočava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predočio je tokom susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. U nekoliko dokumenata, koje je šef države u Briselu uručio svom domaćinu, a u koje su "Novosti" imale uvid, detaljno su hronološki opisana maltretiranja, zastrašivanja i hapšenja Srba, kao i akcija nasilnog nametanja gradonačelnika na severu, koje je dovelo do tenzija.

U fascikli koja je predata u ruke generalnom sekretaru NATO-a, nalazi se osam dokumenata: Hronologija Kurtijevog terora na KiM, Spisak Srba koje su Kurtijeve snage upucale tokom 2023, Izveštaj o napadu na dvoje dece u Žitkovcu, Spisak Srba koji su neosnovano uhapšeni od Kurtijevog dolaska na vlast, Etnički motivisani napadi, Prištinske mere protiv zdravstva, Napadi na vernike i objekte SPC od 2021. do 2023 i Etnički motivisani napadi na srpsku decu.

- Brat i sestra Dara i Kristijan napadnuti su i pretučeni dok su vozili kvad i išli u vikendicu. Kristijana su udarali nogama po telu, oborili na zemlju i držali ga u klečećem stavu. Majka je sina zatekla kako ga na kolenima drže na zemlji, a ćerku bosu koja je od stresa i straha više puta kolabirala - navodi se u izveštaju u kom je detaljno opisan napad specijalaca ROSU na srpsku decu u Žitkovcu, koju su tzv. kosovske snage zaustavile i maltretirale samo zato što su ispod kacige imali potkape.

U delu izveštaja srpske delegacije podvučeno je i da od jeseni 2022. godine ROSU počinje da uspostavlja trajno prisustvo na severu KiM, kroz izgradnju baza i ilegalnih kontrolnih punktova. Od početka godine registrovano je 11 posebnih akcija ROSU koje se mogu definisati kao upadi na sever KiM, dok ih je od 2021. bilo 24. Dokumenti sadrže i informacije o tome kako je Priština, uprkos protivljenju Srba, u kontejnerima sprovela nelegitimne izbore u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom.

- ROSU jedinice odlazak na veliki narodni miting "Srbija nade" iskoristile su kako bi nasilno okupirale preostale zgrade opština na severu pokrajine, a prilikom razbijanja mirnog skupa, koristile su suzavac, šok-bombe, vatreno oružje. U Zvečanu, ROSU eskalira situaciju otmicom nekoliko Srba, što dovodi do izbijanja nereda u kojima je povređeno 26 pripadnika Kfora i više od 50 civila. Srbi se naknadno proglašavaju za uhapšene, od kojih jednog brutalno prebijaju, nanoseći mu teške telesne povrede - navodi se u izveštaju.

Kroz spisak Srba na koje su pripadnici tzv. kosovke policije pucali, Stoltenberg je, između ostalog, upoznat i sa napadom na braću Stefana (11) i Miloša (21) Stojanovića iz Gotovuše kod Štrpca, na Badnji dan, kao i s činjenicom da je njihov napadač, pripadnik KBS Azem Kurtaj, optužen samo za opšte izazivanje opasnosti i da je pušten u kućni pritvor.

Skrnavili hramove i groblja

U IZVEŠTAJU koji je dat na uvid Stoltenbergu, navodi se i da su zabeležena ukupno 54 napada na vernike i objekte SPC, kao i da nije poznato da je bilo ko zbog toga procesuiran.

- Kosovska policija nije dozvolila Srbima koji su došli na Gazimestan na Vidovdan da unesu srpska obeležja ni da zapale sveću stradalim kosovskim junacima, dok su groblja i crkve više puta skrnavljeni - stoji u dokumentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (80)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo