ANALIZA "NOVOSTI": Zašto je ojačao uticaj Ankare na dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini

M. St.

25. 07. 2023. u 16:09

ANKARA se na Balkan, preko Prištine i jačanjem tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, vraća kao produžena ruka Vašingtona i konsoliduje svoje prisustvo u regionu.

АНАЛИЗА НОВОСТИ: Зашто је ојачао утицај Анкаре на дешавања у јужној српској покрајини

Foto: EPA

Ovo, prema mišljenju naših sagovornika, pokazuje i dodatno učvršćivanje odnosa Turske i lažne države Kosovo, posebno u sektoru odbrane, koja je dosad za KBS obezbedila vojnu opremu u vrednosti od 100 miliona evra. A nedavno, ova saradnja ozvaničena je i potpisivanjem sporazuma u oblasti odbrane.

Nameri turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ojača uticaj na tzv. Kosovu, ali i našem podneblju, dodatno ide u prilog, smatraju analitičari, to što turski general od oktobra preuzima komandu Kfora i što su njihovi vojnici i trenutno najbrojniji u ovim međunarodnim mirovnim snagama pod vođstvom NATO. U trenutku kada dođe na čelo Kfora, Ankara će imati više od 1.000 ljudi pod oružjem na KiM, koji će većim delom biti smešteni u kasarni "Sultan Murat" kod Prizrena.

Ministar odbrane Miloš Vučević, kazao je ranije da moramo imati što bolje odnose sa Turskom, uzimajući u obzir činjenicu da je reč o sili, koja ima značajan politički i ekonomski uticaj na prostoru Zapadnog Balkana.

- Ona je geopolitički igrač. Njen uticaj na Balkanu ne sme da se zanemari. Bezbednosne snage Kosova do sada zmaja na kanapu nisu mogli da puštaju, a sada dižu neke besposadne letelice. Ponudili su nama "bajraktare", predsednik je odbio. Mi ćemo uzeti nešto drugo, bolje. Oni nemaju pare da to kupe, to je donacija - rekao je Vučević nedavno komentarišući kupovinu dronova "bajrakatar".

Politički analitičar Branko Radun objašnjava da je očigledno da Turska ponovo dobija mandat na Balkanu da sprovodi američku politiku.

- To potvrđuje i preuzimanje komande Kfora. Turska je tim putem krenula još pre desetak godina, ali je on prekinut zbog promene na relaciji Vašington-Ankara, koji su sada ponovo uspostavljeni. Kada su odnosi sa Amerikom bili na niskim granama, tada se turski predsednik Erdogan okrenuo nekako Srbiji, pokušao je da napravi bolje odnose, a u međuvremenu su mu Tirana i Sarajevo okrenule leđa zbog Vašingtona. Turska politika je bila izbalansirana, dok Erdogan nije bio miljenik zapada. Sada se sve ovo uklapa u jednu vrstu mandata, podrške da se ponovno vrati kao zaštitnik muslimana na Balkanu, Albanaca i Bošnjaka. Videćemo u kom pravcu će se sve odvijati, ali je očigledno da je Turska dobila štafetu od Vašingtona.

I predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ukazao je na to da ponašanje Turske pokazuje da će ona imati posebnu ulogu u situaciji na KiM, a da nju ne može da igra samostalno bez saglasnosti zapadnih zemalja, kao i SAD, koje, kako je rekao, najviše utiču na stvaranje lažne države.

- Nemojte zaboraviti da je Amerika dala Turskoj da upravlja bazom Bondstil. Sada vidimo da Turci imaju skoro 800 vojnika, imaće svog komandanta u NATO. Turski instruktori obučavaju pripadnike KBS za upravljanje "bajraktarem". Sada su isporučeni i oni i protivoklopni sistemi, haubice, i minobacači. Imaju posade koje su obučene za upravljanje helikopterima - naveo je Drecun.

U misiji Kfora najbrojniji je kontingent iz Turske u kom ima 780 vojnika od ukupno 4.511. Sledeći po brojnosti su Amerikanci sa 679. Usled poslednjih tenzija i dodatne eskalacije situacije na severu KiM, međunarodne snage pojačane su za još 500 pripadnika.

Nude se za posrednike

DA Turska namera da ojača svoj uticaj u regionu, govori i nedavno iskazana spremnost njenog predsednika Erdogana da preuzme ulogu posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine.

- Turska je od početka zahtevala da se deeskalacija situacije realizuje kroz dijalog, a po okončanju izbornog procesa, predsednik Erdogan je telefonom razgovarao sa Kurtijem i Vučićem, i izrazio spremnost za posredovanje u dijalogu. Spremni smo da ponudimo podršku - rekao je turski ambasador u Prištini Tunc Angili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima