PREDSEDNIK UGANDE U SRBIJI: Afrika postaje jedno od najvećih i najvažnijih tržišta na svetu

Novosti online

30. 07. 2023. u 09:59 >> 11:53

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Republike Ugande Joveri Kagutu Musevenija, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

ПРЕДСЕДНИК УГАНДЕ У СРБИЈИ: Африка постаје једно од највећих и најважнијих тржишта на свету

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Svečani doček predsednika Ugande upriličen je u 10 sati, nakon čega je održan tet-a-tet sastanak dvojice zvaničnika.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Potpisan je niz bilateralnih sporazuma dve zemlje.

Museveni o Titu

Museveni je rekao da su njegova delegacija i on veoma srećni što su u Srbiji.

- Imali smo veoma korisne razgovore i Srbija, a Jugoslavija pre nje, je nešto što nam je nepoznato. Imali smo odlične odnose sa Jugoslavijom i maršalom Titom. Pratili smo sve ono što je Tito radio, njegove stavove, a posebno neutralne stavove koje je maršal Tito čuvao posebno između Sovjetskog saveza i Kine. Tito je odbijao da se prikloni i jednoj i drugoj strani - rekao je Museveni.

Kaže da je ovde da obnovimo našu saradnju.

Vučić: Otvorili smo pitanja konkretne saradnje

Predsednik Vučić izrazio je veliku zahvalnost predsedniku Museveniju na poseti Srbiji.

- Mogli ste da primetite da se on seća i Edvarda Kardelja i disidentskog perioda i odnosa Milovana Đilasa prema Josipu Brozu i kako je to izgledalo. Mnogo sam mogao da naučim od predsednika Musevenija o političkoj situaciji u Africi i koliko brzo Afrika napreduje. Već za 30 godina će preći 2,5 milijarde stanovnika i time postaje jedno od najvećih i najvažnijih tržišta na svetu. Zahvalan sam predsedniku Museveniju što se drži principa međunarodnog prava i što poštuje teritorijalni integritet Srbije. Otvorili smo pitanja konkretne saradnje. Do kraja avgusta delegacija naših eksperata, predvođena bar jednim ministrom posetiće Ugandu da unapredimo našu saradnju u poljoprivredi, ali i u svim drugim sferama poput odbrane. Uganda danas imam 44 miliona stanovnika, a 2050. očekuje se da ima 106 miliona. To je zemlja sa ogromnim potencijalima. Predsednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i to je od potencijalno velikog značaja za nas i naše investitore. Dobili smo poziv za veliki samit nesvrstanih u januaru 2024. godine(19. i 20. januara). Meni je velika čast da prisustvujem tom kongresu u Ugandi. Mi smo imali veliko širenje i veliko povećanje rada i uspeha broja linija za Er Srbiju, ali u narednom periodu ćemo morati da se dodatno fokusiramo na dodatne tačke u Africi - rekao je Vučić, ističući u tom pogledu geografski značaj Kampale.

U 12.00 je planirano održavanje Srpsko-ugandskog poslovnog susreta.

Privrednicima će se obratiti predsednici Srbije i Ugande, a moderator plenarnog dela skupa je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nakon završetka plenarnog dela biće održane prezentacije kompanija i predstavljene mogućnosti saradnje poslovnih zajednica dveju država.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ovo je nakon više decenija prva zvanična poseta predsednika Ugande.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (144)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo