ŠAMAR LAŽNOJ DRŽAVI: NATO jasan, Priština ne sme da šalje specijalnu policiju na sever Kosova bez konsultacija s Kforom!

Novosti onlajn

08. 09. 2023. u 08:20

NA JUČERAŠNjOJ konferenciji za medije sa takozvanom predsednicom Kosova Vjosom Osmani, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je nedvosmisleno da Priština ne sme bez konsultacija sa NATO-om da raspoređuje svoje specijalne policijske jedinice na sever Kosova, ukoliko to utiče na bezbedno okruženje.

ШАМАР ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: НАТО јасан, Приштина не сме да шаље специјалну полицију на север Косова без консултација с Кфором!

FOTO: Tanjug/AP

On je u obraćanju medijima, a potom i pojašnjavajući svoj stav odgovarajući na pitanja novinara, rekao da prema važećem sporazumu iz 2013. godine (tzv.) KBS ne sme bez dozvole NATO-a na sever, ali je podvukao da NATO očekuje da Priština i što se tiče slanja specijalnih policijskih snaga na sever to ne radi bez konsultacija sa Kforom.

To praktično znači da Priština ne sme na svoju ruku da šalje specijalce Rosu na sever KiM.

- U skladu sa obavezom Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje KBS-a na sever Kosova zahteva saglasnost Kfora i očekujemo pravovremene i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS-a, Kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednosno okruženje - objasnio je on.

Podvukao je da to nije nikakav novi uslov i da bilo kakvo slanje specijalnih snaga zahteva saglasnost Kfora, te da postoji potreba za koordinacijom i bliskim konsultacijama kosovskih vlasti i komandanta Kfora.

Ova poruka Stoltenberga jedna je od ključnih tema jutros i u Prištini. 

Poslanik DPK Bernard Nikaj rekao je da je izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, da je koordinacija sa Alijansom potrebna čak i za slanje specijalnih policijskih snaga na sever Kosova, direktan rezultat nekoordinacije i delovanja (tzv.) kosovske vlade krajem maja ove godine i krize kao posledice, prenosi Kljan Kosova.

Stručnjak za bezbednost Fatmir Čolaku izjavio je da ograničavanje raspoređivanja kosovskih specijalnih jedinica na severu daje signal da taj deo Kosova postepeno dolazi pod kontrolu i protektorat međunarodne vojne misije Kfor.

Poslanik Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti ukazao je da Kosovo pri sprovođenju policijskih akcija na severu treba da bude u koordinaciji sa saveznicima i Kforom, imali to napismeno ili ne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu