GDE SU BILI PRINCIPI KAD STE GAĐALI I CEPALI SRBIJU? Bajdenovo licemerje u UN

S.Rovčanin Tomković

21. 09. 2023. u 07:00

PRINCIPI međunarodnog prava, očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao temelji na kojima treba da počiva svetski poredak, počeli su da "važe" kada je buknuo rat u Ukrajini. U slučaju Srbije i nelegalnog otcepljenja Kosova i Metohije, za, pre svega, zapadne sile ovih postulata nije bilo.

ГДЕ СУ БИЛИ ПРИНЦИПИ КАД СТЕ ГАЂАЛИ И ЦЕПАЛИ СРБИЈУ? Бајденово лицемерје у УН

Foto AP

Upravo ta tema nametnula se tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tokom koje je predsednik SAD Džozef Bajden kao glavne vrednosti spomenuo teritorijalni integritet i suverenitet i dodao:

- Ako dozvolimo da se Ukrajina rascepi da bismo umirili agresiju, može li se bilo koja država članica UN osećati zaštićenom i da li će nezavisnost bilo koje nacije biti sigurna.

U slučaju Srbije tumačenje nije bilo ovakvo - avioni NATO poleteli su 1999. ka našoj zemlji bez odobrenja Saveta bezbednosti UN što je mimo međunarodnog prava, kada je lažna država proglasila nezavisnost rekli su da je u pitanju presedan, a Rezoluciju SB UN 1244 doneti u Njujorku Zapad svakodnevno gazi. Agresija na našu zemlju "umirena" je upravo njenim rasparčavanjem, kojeg se stanovnik Bele kuću grozi kada je u pitanju domovina njegovog partnera Vladimira Zelenskog.

Tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić još jednom je ukazao na licemerje i dvostruke aršine:

- To su zamene teza i dvoličnost. Navikli smo. I dalje ne priznaju Rezoluciju SB UN 1244. Velikima je sve dozvoljeno, a mi koji smo mali bolje na vreme da shvatimo koliko smo mali. Nisam još shvatio, možda me pridikama ubede.

On će ove stavove ponoviti i danas kada će se obratiti Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić rekao je da Srbija, u podelama između ekonomskih i vojnih sila, između Severa i Juga, Istoka i Zapada, zauzima nezavisnu i neutralnu poziciju koja je orijentisana najviše ka Evropskoj uniji, ali ništa manje ni ka drugim horizontima i partnerima.

- Vučić će nastupiti principijelno, argumentovano i odlučno u odbrani međunarodnog javnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao članice UN. Argumente koje je američki predsednik Bajden koristio, može da koristi i predsednik Vučić u odbrani globalnog poretka, odnosno svega onoga što u slučaju Srbije nije poštovano, a tiče se situacije na KiM i neuspeha u dijalogu Beograda i Prištine. To je onaj problem jer međunarodna zajednica, na čelu sa SAD, teško mogu da se pozivaju na sve ono što sad pričaju, kada postoji slučaj Srbije. Zbog toga ovoliki pritisci unazad godinu dana, zbog toga dvostruki standardi, ali to mora jednom da stane, i u tom kontekstu očekujem jedan važan nastup predsednika Srbije - rekao je Miletić i dodao da iz godine u godinu potencijali i kapaciteti Srbije na diplomatskom planu rastu i njen značaj postaje sve veći.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže da su "svi argumenti koje Srbija ističe u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima i insistiranju na međunarodnom pravu kada je reč o KiM sada došli do izražaja na globalnoj sceni":

- Srbija će prvi put biti u poziciji da njeni argumenti budu vladajući na globalnoj sceni. Ona nije više ista država i sa svojim principima i argumentima postojano stoji, mirne glave i savesti. Svet danas nije u stanju da, kako je rekao generalni sekretar UN Antonio Guteres, odgovori na sve veće globalne izazove, zato što je globalni sukob došao do punog izražaja posle rata u Ukrajini. Pokazalo se da je svet podeljen, ali se probudio globalni Jug, što znači da Zapad nije više dominantan. Po pravilu istorije veliki nikada ne prihvataju da više nisu dominantni i pokušavaju da tu poziciju zadrže, što je proizvelo globalni sukob.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove