KO JE DŽEJMS O`BRAJEN, NOVI POMOĆNIK DRŽAVNOG SEKRETARA SAD ZA EVROPU I EVROAZIJU: Vesnik kazne za Beograd

M. St.

06. 10. 2023. u 10:33

IZBOROM Džejmsa O'Brajena za pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju očekuje se nova dinamika u angažovanju američke administracije u našem regionu, ali i u dijalogu Beograda i Prištine.

КО ЈЕ ЏЕЈМС О`БРАЈЕН, НОВИ ПОМОЋНИК ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД ЗА ЕВРОПУ И ЕВРОАЗИЈУ: Весник казне за Београд

Foto EPA

To je procena analitičara, a ta dinamika, ako se po jutru dan poznaje, neće nimalo biti dobra za Srbe. Jer, bivši viši savetnik nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt i specijalni izaslanik predsednika SAD za Balkan devededesetih, svoj "debi" imao je na nedavnom sastanku Komiteta za politiku i bezbednost EU, na kojem je najmanje sedam država, predvođenih Letonijom, Litvanijom i Estonijom zatražilo sankcije protiv Srbije, ukoliko se dokaže da je Beograd bio uključen u krvavi sukob na severu Kosova i Metohije.

U svoju bogatu biografiju O`Brajen je upisao rad na formulisanju Dejtonskog sporazuma 1995. godine, a bio je i deo delegacije tokom pregovora u Rambujeu 1999. Između ostalog, bio je izuzetno naklonjen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

U trenutku kada je objavljeno da je O`Brajen predložen za ovu funkciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je govorio da se "o njemu piše svašta, kao kreatoru 'Dejtona', ali da je on čovek koji ume da čuje i sluša". Vučić je ranije istakao da je novoizabrani pomoćnik državnog sekretara, čovek koji "izuzetno razume stvari, poput ambasadora SAD Kristofera Hila.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da se O`Brajen savršeno uklapa u administraciju starih kadrova devedesetih koju čine već Hil i Džejms Rubin (specijalni izaslanik Stejt departmenta, "povratnik" u naš region). On navodi da sa proverenim diplomatama, SAD ima nameru da podigne nivo aktivnosti, što je zacrtala na početku mandata.

- Kada je reč o nama, očekuje se aktivan odnos na liniji onoga što je strategija administracije demokrata, a na osnovu iskustva iz devedesetih - objašnjava Milivojević za "Novosti". - Treba očekivati jedan naglašen pristup, novu liniju pritisaka, posebno sada kada imamo ovu situaciju sa Banjskom. On je prvi čovek Stejt departmenta zadužen za nas, čiji su stavovi dobro poznati i tu ne treba očekivati ništa novo i originalno u odnosu na raniji pristup, a to je očekivanje SAD da kosovsko pitanje treba da se reši prihvatanjem nezavisnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost