USVOJENA DEKLARACIJA U GRANADI: Podrška Evropske unije Ukrajini i proširenju, ali bez pominjanja datuma

S.S.R.

06. 10. 2023. u 17:44

POSLE neformalnog sastanka Evropskog saveta u Granadi danas saopšteno je da je usvojena deklaracija u kojoj se navodi da su se lideri Evropske unije, okupili da označe početak procesa definisanja opštih političkih pravaca i prioriteta Unije za godine koje dolaze, postavljajući strateški pravac delovanja za oblikovanje zajedničke budućnosti u korist sve. Potvrđena je podrška Ukrajini i proširenju, ali bez pominjanja kada bi nove članice mogle da postanu deo EU.

УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА У ГРАНАДИ: Подршка Европске уније Украјини и проширењу, али без помињања датума

Foto AP

U tekstu piše da se ponavlja "prvobitno obećanje evropskog projekta da osigura mir, stabilnost i prosperitet za naše građane, vođeni našim vrednostima i principima, osnovnim pravima, demokratijom i vladavinom prava".

- Strateška agenda dogovorena u junu 2019. bila je naš vodič za akciju. Pandemija i rat Rusije protiv Ukrajine testirali su našu otpornost, naglašavajući potrebu da Unija unapredi svoj suverenitet i navodeći nas da donosimo važne odluke da zaštitimo naše ljude i naše ekonomije. Posle našeg sastanka u Versaju, postupili smo odlučno. Ugroženi energetskim ucenama, uveliko smo smanjili naše zavisnosti i diverzifikovali naše izvore. Suočeni sa zaoštravanjem lanaca snabdevanja i međunarodnom konkurencijom, ojačali smo našu ekonomsku bazu. Odlučni da preuzmemo veću odgovornost za sopstvenu bezbednost i odbranu i da pomognemo Ukrajini, ojačali smo kapacitete Evrope. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu i njen narod koliko god bude potrebno. Takođe smo potvrdili da budućnost naših ambicioznih članica i njihovih građana leži u Evropskoj uniji - navodi se u dokumentu. - Mora se uraditi više. U Granadi smo razgovarali o ključnim prioritetima i akcijama potrebnim za snažnu, dinamičnu, konkurentnu i kohezivnu Evropu u svetu koji se menja.

U tekstu je navedeno da će biti pojačana saradnja sa partnerima iz svih regiona sveta kako "bismo zaštitili i unapredili međunarodni poredak zasnovan na pravilima sa Ujedinjenim nacijama u njegovoj srži, uneli više pravičnosti u multilateralni sistem i sprečili njegovu dalju fragmentaciju".

- Proširenje je geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet. To je pokretač za poboljšanje ekonomskih i socijalnih uslova evropskih građana, smanjenje dispariteta među zemljama i mora da neguje vrednosti na kojima je Unija zasnovana. Gledajući unapred u izglede za dalje proširenje Unije, i EU i buduće države članice moraju biti spremne. Članice koje teže treba da pojačaju svoje reformske napore, posebno u oblasti vladavine prava, u skladu sa prirodom procesa pristupanja zasnovanom na zaslugama i uz pomoć EU. Paralelno, Unija treba da postavi neophodne unutrašnje temelje i reforme. Postavićemo naše dugoročne ambicije i načine da ih ostvarimo. Pozabavićemo se ključnim pitanjima vezanim za naše prioritete i politike, kao i našu sposobnost da delujemo. Ovo će učiniti EU jačom i ojačaće evropski suverenitet - piše u Deklaraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!