UPALI U DVE ZGRADE, HAPSE I ZBOG SLIKA: Navodno tražeći pušku s fotografije, u Leposaviću policajci ušli u kuću Marjana M., oca petoro dece

D. Zečević

12. 10. 2023. u 07:00

POD izgovorom da traže nelegalno oružje, pripadnici tzv. kosovske policije nastavili su juče upade u srpske domove u Kosovskoj Mitrovici, a paralelno je nastavljena akcija hapšenja naših sunarodnika. Kako ističu žitelji severa KiM i njihovi politički predstavnici, jedini cilj prepada je dodatno podizanje tenzija i unošenje straha među Srbe kako bi se primorali da napuste svoje domove.

УПАЛИ У ДВЕ ЗГРАДЕ, ХАПСЕ  И ЗБОГ СЛИКА: Наводно тражећи пушку с фотографије, у Лепосавићу полицајци ушли у кућу Мaрјана М., оца петоро деце

Foto: Printskrin

Akcija tzv. kosovske policije počela je juče ujutro na dve lokacije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Pretres je izvršen u stambenoj zgradi u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, ali i u jednom objektu u blizini ulaza u Kliničko-bolnički centar. Pretres u blizini KBC posmatrali su i pripadnici Euleksa. Na video-snimku, koji su zabeležili građani, vide se specijalci koji u rukama nose automatske puške, a jedan je imao predmet nalik minobacaču.

Pre toga, stigla je vest da je naočigled supruge i petoro dece priveden Srbin iz Leposavića Marjan M. (34), inače težak srčani bolesnik, a zbog fotografije objavljene na društvenim mrežama, gde se vidi sa automatskom puškom. Njemu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. Zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Mitrovica Sever Veton Eljšani izjavio je za Tanjug da je u kući privedenog izvršen pretres kako bi se utvrdilo da li on zaista poseduje oružje koje se vidi na slici.

- Tokom pretresa nije pronađena puška - otkrio je Eljšani.

Pravu dramu, u režiji Kurtijevih policajaca, preživeo je u utorak po podne i Tomica Bojković (52), iz Prilužja. Ovog oca troje dece uhapsili su na administrativnom prelazu Merdare, kad se sa suprugom vraćao iz Kruševca gde povremeno odlazi, a na teret mu je stavljen navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva od 1998. do 1999. godine, na području opštine Vučitrn. Međutim, Specijalno tužilaštvo juče je naložilo da se on odmah oslobodi.

- Nakon razmatranja krivične prijave kosovske policije, odnosno jedinice za istraživanje ratnih zločina, tužilac je ocenio da ne postoji zakonski okvir za određivanje pritvora privedenom, te je odredio momentalno oslobađanje Bojkovića - navedeno je u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je tzv. kosovska policija nastavila s maltretiranjem i hapšenjem Srba u severnim opštinama i torturom, a da joj je jedini cilj da dovede do novog podizanja tenzija i krize na terenu. Zato su uputili konkretno pitanje međunarodnoj zajednici:

- Mogu li Srbi na severu KiM mirno da odu po hleb, u bolnicu, da odvedu dete u vrtić ili školu, a da im put ne prepreče blindirana vozila Kurtijevih do zuba naoružanih specijalaca koji svakodnevno sprovode brutalni teror i dodatno eskaliraju situaciju na terenu? Opsesivna je Kurtijeva želja da podjarmi srpski narod, a tragične događaje u Banjskoj koristi za progon, odmazdu, torturu i arbitrarno privođenje Srba s jednim ciljem - da etnički potpuno očisti sever Kosova i Metohije, i to naočigled kompletne međunarodne zajednice.

Iz Kancelarije su izneli zahtev predstavnicima međunarodne zajednice da zaustave Kurtijevo svakodnevno iživljavanje, privođenje i hapšenje Srba, da daju doprinos smirivanju tenzija i spreče vlasti u Prištini da dodatno zapale čitav prostor KiM, ali i šire, region Zapadnog Balkana.

Kfor da zadrži neutralnost i obezbedi sigurnost

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić juče je u razgovoru sa komandantom komande združenih snaga NATO u Napulju, admiralom Stjuartom Mančom, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog drastičnog pogoršanja već teške situacije srpske zajednice na KiM.

- Ponovio sam da Srbija podržava angažovanje Kfora u striktnom, potpunom i nepristrasnom sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244, kao i da očekujemo da Kfor zadrži statusno neutralnu poziciju i da proaktivno deluje u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu - napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

On je saopštio da je imao "dobar i otvoren razgovor" sa admiralom Mančom, u kome su razmenili mišljenja o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i Bliskom istoku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)