KOSOVO, SREBRENICA, RUSIJA... Jovanović se priklonio Đilasu, prihvatio njegovu politiku

Novosti online

16. 10. 2023. u 10:00

LIDER Nove DSS i koalicije NADA Miloš Jovanović okrenuo je leđa desničarima u Srbiji i priklonio se Draganu Đilasu.

КОСОВО, СРЕБРЕНИЦА, РУСИЈА... Јовановић се приклонио Ђиласу, прихватио његову политику

Foto Tanjug

Ovim je izazvao veliko komešanje u redovima desničara u opoziciji, ali se i odrekao svega što je do danas govorio. Naime, politike Dragana Đilasa i stranke sa jedne, i politika Miloša Jovanovića sa druge strane, nemaju gotovo nijednu zajedničku tačku. Osim jedne - rušenje Vučića.

Miloš Jovanović predstavlja se kao patriota, čovek koji tvrdi da su mu interesi Srbije na prvom mestu, i koji odbija da se povinuje Zapadu. U javnosti je viđen kao jedan od lidera desnice u Srbiji, uz političare poput Boška Obradovića i Milice Đurđević Stamenkovski.

Maske su konačno pale, a Jovanović je sada i javno otkrio šta su mu ciljevi i gde mu leži lojalnost.

Do juče ljuti zagovornik patriotizma, saradnje sa Rusijom, odstupanja od Zapada. Od danas poklonik Dragana Đilasa i prozapadne opozicije.

Sve to je za samo 24 sata uspeo da izvede Miloš Jovanović, lider koalicije NADA.

Politika Jovanovića i prozapadne opozicije bila je, barem na papiru, dijametralno suprotna. Njihovi stavovi u javnosti su bili sve samo ne ujednačeni - ili je to barem tako predstavljao. Jer dve strane čije se politike ne poklapaju gotovo ni po jednom pitanju, sada su objavile savez sa samo jednim ciljem - srušiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i uništiti Srbiju.

Foto N. Skenderija

Srebrenica

Pitanje Srebrenice je za Miloša Jovanovića sve do danas bilo pitanje svih pitanja. Tako je još 2021. godine rekao da "ne može da bude na istoj strani sa onima koji tvrde da je u Srebrenici počinjen genocid."

S druge strane, Marinika Tepić, iz Đilasove Stranke slobode i pravde, bila je jedna od potpisnica takozvane Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju su pokušali da proguraju u Skupštini Srbije. Tom rezolucijom je planirano da se Srbije proglasi krivom za "genocid u Srebrenici." Predlog koji je potpisala i Merinika potpisan je još 2016. godine.

Jovanović je očigledno zaboravio na svoje stavove i načela, čim je sklopio savez sa onima koji žele da se Srbija proglasi krivom za genocid.

Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija su takođe bili tačka razlaza Jovanovića i Đilasove svite. Iako je politika koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić prema Kosovu i Metohiji da "nikada neće priznati Kosovo," što je javno više puta rekao, Jovanović već godinama tvrdi da je baš on taj koji se zalaže za očuvanje južne srpske pokrajine.

Pri svakim pregovorima zvaničnog Beograda sa zapadnim silama po pitanju Kosova i Metohije, Jovanović se busao u grudi patriotizmom, uz to tvrdeći da aktuelni režim "izdaje Kosovo."

Tako je još u januaru ove godine, prilikom posete specijalnog savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea Beogradu, lider Nove DSS tvrdio da je američki diplomata "tražio od Beograda eksplicitno priznanje nezavisnog Kosova".

Jovanović je tada rekao da smatra da je to neprihvatljivo.

- To je za nas neprihvatljivo i tačka, a svaki novi sporazum koji dolazi sa Zapada ide u tom smeru i za nas je neprihvatljiv - rekao je Jovanović za Tanjug.

Sa druge strane Đilas bi najradije da pitanje Kosova i Metohije gurne pod tepih, barem do izbora.

Stranka slobode i pravde je na 13. sednici Glavnog odbora jednoglasno usvojila "Deklaraciju za sprečavanje propadanja Srbije".

U osam tačaka definisane su, kako je sama stranka saopštila, "najvažnije stvari za društvo". Međutim, pitanje Kosova i Metohije se ne spominje.

Rusija

Saradnja Srbije i Rusije je još jedno pitanje oko kojeg Jovanović i Đilas nemaju nijednu dodirnu tačku.

Dok Jovanović u javnosti neprekidno ponavlja da Srbija treba da se okrene Rusiji i zaboravi Zapad, Đilasova politika je potpuno suprotna - okrenimo se Zapadu i zaboravimo Rusiju.

Jovanović je, barem u izjavama, izričito protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji zbog rata u Ukrajini. Sam je više puta izjavljivao da Srbija neće trpeti posledice ukoliko ne uvede sankcije Rusiji, a da će investitori napustiti Srbiju ako Beograd uvede mere protiv Moskve.

Sa druge strane, uvođenje sankcija Rusiji je za Đilasa "nacionalni interes Srbije." Takođe, lider SSP je izjavio i da će Srbija ostati "izolovano ostrvo" ukoliko ne uvede "barem delimične mere protiv Rusije."

(Alo)

BONUS VIDEO: PONOŠ I JOVANOVIĆ IMAJU REZERVNU DRŽAVU: Hteli da vode Srbiju, a poseduju pasoše EU i NATO zemalja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao