"DOBRO ZNAM SVE BALKANSKE TRIKOVE" Vučić: Plašim se da nećemo videti Zajednicu srpskih opština skoro, znam ko šta radi

Novosti onlajn

31. 10. 2023. u 15:06

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Nakon sastanka predsednik i Ursula fon der Lajen su se obratili okupljenim novinarima.

ДОБРО ЗНАМ СВЕ БАЛКАНСКЕ ТРИКОВЕ Вучић: Плашим се да нећемо видети Заједницу српских општина скоро, знам ко шта ради

Foto Tanjug

Predsednik se nakon ekonomskih tema, gde je govorio o važnim projektima koje Srbija ima sa Evropskom unijom, dotakao i političkih tema. 

Predsednik je odgovarajući na pitanja novinara govorio i o formiranju Zajednice srpskih opština. 

- Za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje, to sam rekao beć bezbroj puta do sada. Mi znamo šta su obaveze iz dijaloga i te svoje obaveze smo spremni da ispunimo. 

Istakao je da mora da ukaže na jednu stvar, za koju sigurno nije kriva Ursula fon der Lajen. 

- To je činjenica da 11 godina samo jednu obavezu je imala Priština, da uspostavi Zajednicu srpskih opština, i nije je uspostavila. Imali smo sve papire koje je samo trebalo poštovati, i principe usvojene, 4 dokumenta koja se odnose na Zajednicu srpskih opština, nijedan nije primenjen. Od ta 4 dokumenta, najznačajniji su principi, 21 i 22 principa, koji su potpisani 2015. godine. Potpisali smo ih Isa Mustafa i ja. Dobar deo njih stoji u predloženom statutu. Ja ne mogu da govorim o detaljima s obzirom da je dogovoreno sa Petorkom da ne izlazimo o detaljima dokumenta. Ja nisam od onih koji će da krše dogovore. Rekao sam za taj dokument da je dobra osnova za razgovore i mi smo spremni dalje da nastavimo razgovore po tom pitanju. Ja nisam pominjao prištinsku stranu, niti je to moj način prebacivanja odgovornosti, gotovo ikada - naveo je predsednik. 

Foto Tanjug

- Plašim se da nećemo videti ZSO skoro, jer ja znam dobro sve balkanske trikove, odavno sam naučio da ih prepoznam, znam ko šta radi i plašim se samo da ćemo po tom pitanju biti u težoj poziciji. Da li će svi u Evropi to moći da vide, ja verujem da dobar deo ljudi to vidi - rekao je Vučić. 

Za sve njih je suština da mi načinimo više ustupaka, jer oni na drugačiji način gledaju ono što smo mi prošli devedesetih, 2004..., rekao je Vučić. 

- Ništa neočekivano, nego se mi svaki put kao iznenadimo odakle ti i takvi stavovi. To su njihovi stavovi - ističe predsednik. 

Kako kaže, to su mnogo blaži stavovi od onoga što on čuje na sastancima. 

- Ponekad nije loše da vi to čujete, da vidite kako to izgleda. Nema tu lakih i mnogo lepih stvari za nas, ali moramo da kažemo naš stav i da guramo dalje - zemlja mora da se razvija, istovremeno čuvajući naše nacionalne, državne i vitalne interese - naveo je predsednik. 

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Druga epizoda video-serijala "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (97)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo