ŠIRI SE BROJ OPOZICIONIH LISTA ZA PREDSTOJEĆE PARLAMENTARNE IZBORE

Novosti online

05. 11. 2023. u 19:50

Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju formira se nova opoziciona koalicija između Socijaldemokratske stranke Srbije Borisa Tadića i "Dosta je bilo" Saše Radulovića.

ШИРИ СЕ БРОЈ ОПОЗИЦИОНИХ ЛИСТА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ИЗБОРЕ

Foto: Novosti

Novi koalicioni partneri su prema našim saznanjima proslavili dogovor u jednoj beograskoj kafani.

Foto: Novosti

Podsećanja radi, za Borisa Tadića nije bilo mesta pod "kapom" liste iza koje stoji Dragan Đilas "Srbija protiv nasilja". Tako su, dogovor o zajedničkom nastupu na izborima, potpisali Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Zeleno-levi front, Zajedno, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Pokret slobodnih građana, Rumunska partija, Stranka slobode i pravde i Srbija centar.

Ipak, lidera SDS su odjavili, iako je on ranije potvrdio da prihvata poziv da bude deo koalicije "Srbija protiv nasilja". Da je Tadić "zakasnio", a Aleksić se predomislio, pa brzopotezno eliminisao SDS, potvrđeno je u pismu koje je lider Narodnog pokreta Srbije uputio Tadiću:

- Iskreno cenimo vašu spremnost da ostavimo sve sukobe i sujete po strani, kao i posvećenost borbi protiv nasilja za budućnost Srbije. Međutim, sa žaljenjem konstatujemo da je vaš zvaničan dopis (primljen u 17.55) stigao prekasno. Naime, koalicioni sporazum je u potpunosti dogovoren, a lista sa kandidatima za narodne poslanike zaključena. Ipak, u dobroj veri nadamo se da ovo ni u kom slučaju neće zamagliti svest o generacijskoj odgovornosti koju imamo i da ćemo ostati posvećeni cilju - borbi za Srbiju bez nasilja i promeni ove vlasti - navodi se u Aleksićevom odgovoru.

Iznoseći "prljav veš" iz dogovora i "upirući prstom" u Aleksića da je pod okriljem parole o jedinstvu opozicije, radio na uništavanju opozicionih stranaka, Tadić je optužio svog nesuđenog koalicionog partnera da su dogovori zapravo bili pregovori o potkupljivanju funcionera SDS poslaničkim mestima kako bi prešli u Aleksićev pokret.

- Obavestili su nas da za nas nema mesta na toj listi uprkos tome što smo javno pozvani da se izjasnimo, što smo i uradili. Šokirani smo navedenim razlogom da smo prekasno odgovorili - naveo je Tadić na društvenoj mreži X ("Tviter").

Tadić navodi i da je Aleksić više puta menjao uslove i nakon što je dogovor postignut, ali da o tome nisu hteli javno da govore da ne bi diskreditovali ovu listu, ali da "ucene pred kojima su se našli" nisu borba protiv nasilja, već suprotno i da više ne postoji razlog da ćute.

Nakon toga, održan je sastanak Vuka Jeremića, Saše Radulovića i Borisa Tadića o potencijalnoj saradnji za izbore, ali je sve ostalo samo na pokušaju, sve do večeras kada je dogovor po našim saznanjima pao između Tadića i Radulovića.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će ta stranka na svim izborima raspisanim za 17. decembar nastupiti samostalno, "u koaliciji sa narodom" i pod sloganom "Siguran izbor - ozbiljni ljudi".

Proglašene četiri liste

Dosad su proglašene tri liste za parlamentarne izbore: "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", "Ivica Dačić premijer Srbije" i "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka","Nacionalno okupljanje - državotvorna snaga" Zavetnika i Dveri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)