NEMA PROSTORA ZA MANIPULACIJE TOKOM GLASANJA Intervju - Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije

M. Stanojković

21. 11. 2023. u 09:56

U VEZI sa tvrdnjama o "izbornim krađama", želim da jasno podvučem da izborni zakon, pored stalnog sastava biračkog odbora, svim učesnicima garantuje pravo da na svakom biračkom mestu imaju po dva svoja predstavnika, odnosno člana i zamenika člana i ukupno više od 200.000 ljudi. Isto važi i za članove lokalnih izbornih komisija. Opozicioni učesnici, ostvarivanjem ovog prava, "osiguravaju" svoj rezultat i time doprinose i legitimitetu izbornog procesa.

НЕМА ПРОСТОРА ЗА МАНИПУЛАЦИЈЕ ТОКОМ ГЛАСАЊА Интервју - Владимир Димитријевић, председник Републичке изборне комисије

Vladimir Dimitrijević, Foto Tanjug

Ovako u intervjuu za "Novosti" na insinuacije o mogućoj izbornoj krađi, odgovara predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević. Na pitanje kako komentariše informacije koje su se pojavile, o mogućem upadu u RIK i izlasku na ulice u izbornoj noći, kao i da li ima prostora za neregularnosti, kao što tvrde opozicioni lideri, ističe:

- Izuzetno mi je drago što će, i ovoga puta, glasanje na biračkim mestima pratiti i veliki broj domaćih i stranih posmatrača koji će, sa svoje strane, dati sud o tome kako je protekao proces glasanja. Odgovorno tvrdim da tamo gde birački odbor radi u punom sastavu, sa predstavnicima svih učesnika na izborima, ne postoji prostor za bilo kakve manipulacije, sa bilo čije strane.

Predizborna trka tek se zahuktala, a akterima je ostalo još mesec dana da svoj program približe biračima. U javnosti se govori o nikad "prljavijoj" kampanji. Kako ocenjujete dosadašnje predizborne aktivnosti i da li, po vašem mišljenju, učesnici poštuju pravila fer nadmetanja?

- RIK je zaštitnik zakonitosti sprovođenja izbora u pogledu poštovanja pravila propisanih Zakonom o izboru narodnih poslanika. On je predvideo i posebno telo koje je uoči raspisivanja imenovala Narodna skupština, a to je Nadzorni odbor za kampanju. Zadatak odbora je da sprovodi opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, podnosilaca proglašenih izbornih lista, kandidata za narodne poslanike i javnih medijskih servisa u toku izbornih aktivnosti.

Kao i pred svake izbore, i pred ove se isplela priča o "fantomskim" biračima, odnosno o neproporcionalnosti između broja punoletnih stanovnika i građana upisanih u birački spisak. Kako to komentarišete?

- RIK ovim insinuacijama ne može formalno da se bavi, s obzirom na to da su i popis i vođenje Jedinstvenog biračkog spiska u nadležnosti drugih organa. Ono što je nesporno jeste da je Jedinstveni birački spisak danas daleko jasniji i uređeniji nego što je ikada bio, a o navodima o njegovim konkretnim nedostacima mora da se bavi za to nadležni državni organ.

Tri udruženja, "Crta", "Građani na straži" i CeSID, dobila su odobrenje da prate rad RIK u izbornom procesu. U kom pogledu će biti unapređen registar prigovora na proces u toku i nakon izbora?

- RIK je, u svrhu ispunjenja jedne od bitnih preporuka ODIHR pred ove izbore uspostavio registar prigovora, koji je dostupan na našoj veb-prezentaciji. Dakle, na veoma pregledan način može da se prati na koje okolnosti su podneti, kao i postupanja nadležnih organa, što najširoj javnosti omogućava da sagleda i kvalitet pre svega glasanja na biračkim mestima. A inače, na svakoj sednici vidim posmatrače na galeriji kako nadgledaju naš rad u svakoj fazi izbornog postupka, a posmatraće i rad lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora.

Omogućiti izbore na Kosovu

KAKVE su šanse da Srbi sa KiM, koji od ustavnog referenduma 2022. glasaju na biralištima u centralnoj Srbiji, svoje biračko pravo, ovoga puta ostvare u svojim mestima u južnoj pokrajini?

RIK očekuje od nadležnih organa da, u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice na KiM, obezbede mogućnost glasanja na celoj teritoriji Republike. Iskreno se nadam da će predstavnici privremenih institucija u Prištini, uvažavajući demokratske tekovine, doneti odluku da se biračima na teritoriji naše južne pokrajine omogući korišćenje jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je da biraju svoje predstavnike u najviši predstavnički dom svoje države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)