LAJČAK NAJAVIO: Slede odvojeni sastanci sa Petkovićem i Bisljimijem

Novosti onlajn

11. 12. 2023. u 07:16

PREDSTAVNIK Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sumirajući svoje aktivnosti tokom protekle nedelje, naveo je da se poslednjih dana sa svojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima obe strane.

ЛАЈЧАК НАЈАВИО: Следе одвојени састанци са Петковићем и Бисљимијем

Foto: Tanjug

- Poslednjih dana bio sam zauzet u Briselu, gde sam se zajedno sa mojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima obe strane. Imao sam i niz diskusija i angažmana. U sredu sam imao otvorenu razmenu mišljenja sa članovima Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga, koji su bili u poseti srcu naših EU institucija. Razgovarali smo o novom zamahu za proširenje EU i obavestio sam ih o stanju u dijalogu i narednim koracima. Zahvalan sam na snažnoj podršci Nemačke mom radu, njihovom angažovanju na Balkanu i njihovom zalaganju za evropsku budućnost čitavog regiona - napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Kako je naveo, prošla nedelja je zaokružena "dobrim vestima o potpisivanju dugoočekivanog komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera". 

- Ovo je važan korak u sprovođenju Energetske mape puta i znači napredak na putu normalizacije odnosa između (tzv.) Kosova i Srbije. Konkretnije, Elektrosever će početi da snabdeva strujom četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu KiM, čime će biti okončana dosadašnja neregulisana praksa - naveo je Lajčak.

On je podsetio i na susret sa američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom i naveo da je zahvalan na odličnoj saradnji EU i SAD u dijalogu.

BONUS VIDEO: VUČIĆ O HOVENIJEROVIM IZJAVAMA - Ako je nešto u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a što smo pregovarali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)