VUČELIĆ: Vučić je garant vrednosti važnih za Srbiju

Novosti online

13. 12. 2023. u 12:55

GLAVNI i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić gostovao je na TV Prva u jutarnjem programu.

ВУЧЕЛИЋ: Вучић је гарант вредности важних за Србију

Foto: Printskrin

- Po relevantnim istraživanjima koja se godinama vrše, vi imate jedan sistem vrednosti u koje Srbija u ogromnim postotica ima poštovanje takvih vrednosti. A te su vrednosti vrlo jasne, da Srbija bude samostalna, suverena i neutralna, slobodna zemlja. Zatim da ne pristupa NATO-u i vojnim savezima čuvajući svoju samostalnost, da ne uvodi sankcije Rusiji i ne samo to reći već je to prilika da se govori o promenama u svetu. Jedan dobar istoričar rekao je da nije status Vladimira Putina obožavanje i ljubav prema stranom predsedniku, već svest o istorijskoj ulozi da se svet menja. Mi prisustvujemo kraju zapadne apsolutne dominacije gde je svet bio unipolaran i to je i zbog toga važno. To je takođe da je RS dragocena tekovina i da svim srcem moramo da je podržavamo i treba da podržavamo i hoćemo da je podržavamo. Što se tiče Kosova, nikada ga ne priznati kao nezavisnu državu i nikada ne dozvoliti da uđe u UN. To znači poštovanje niza međunarodnih akata - kaže Vučelić i dodaje:

- Nama je održavanje sa Rusijom i Kinom pored saradnje na ekonomskom planu važno i to što su njihovu glasovi u SB UN garant poštovanja teritorijalnog integriteta i poštovanja međunarodnog prava.

Vučelić je podsetio i na podignutu ruku Vitalija Čurkina koji je stavio veto na britansku rezoluciju o genocidnosti. On je podsetio i na značaj SPC, te podsetio na snagu koju je crkva pokazala na litijama u Crnoj Gori.

- Ne ja ne krijem zluradost, jer su oni sami tako odabrali.  Kad neko izabere sam svoju nevolju, a ti mu govoriš permanentno nešto nemoj ili ga savetuješ, zašto bih ja krio zlovolju koja mi ne muti pogled već razbistrava pogled. Ako vi izaberete da napravite prevarne Minske sporazume i priznate da ste to uradili namerno spremajuću Ukrajinu za rat, a što su uradili i Oland i Merkelova, ako vi finansirate taj rat, ako vi dopustite da vam sruše Severni tok koji ste gradili, ako dospete u krizu zbog toga što više nemate jeftine energente koje ste imali od kineskog i ruskog tržišta, meni ne ostaje ništa drugo nego da kažem što su naši stari govorili "Nije meni žao Amerike, nego mi je žao te sirotinje". To je njihov izbor i oni imaju unutrašnje probleme jer im padne budžet za 60 milijardi. Onda imate drugo, znate, u toj Nemačkoj vlada kancelar koji ima 20 odsto podrške po zvaničnim istraživanjima, ta semafor koalicija 30 odsto podrške, a vlada. Ti koji imaju toliko posto podrške, oni donose Šolc-Makronov plan da urede odnose na Balkanu. Balkan je bure baruta samo onda kada se velike sile umešaju - rekao je Vučelić i podsetio na knjigu Marija Todorova "Imaginarni Balkan" o njegovoj višeglasnosti i privlačnosti.

On navodi da je takva politika dovela do rata koji se danas dešava na tlu Evrope. Vučelić navodi da je narod promenio ugao gledanja ka Evropi i da se u narodu stvorio evropski skepticizam.

- Ovde se ugradio u narodu jedan racionalni evropski skepticizam, zato što se vidi njen vazalni odnos i to da se izgubilo samopoštovanje i decidirani stav da neće da prihvate da se prošire i da prime Srbiju. Oni ne mogu da pomognu nikom, mogu nekim parama, ali to nije destinacija koja je srećna destinacija. Meni je žao što to nije tako i tu nisam zlurad. Treba pratiti promene koje se dešavaju, treba pratiti šta se dešava oko Briksa - kaže Vučelić.

Vučelić navodi da u Srbiji postoje politički akteri koji su deklarativno protiv vrednosti koje je nabrojao.

- Po pravilu se ta vrsta političkih stavova prikriva linijom anti-Vučić. Vučić se pretvara u garanta tih vrednosti. Oni žele da urade to, to i to, a onda da bi to prikrili optužuju Vučića da će da izda i tu akciju anti-Vučić pretvaraju u akciju pro-Vučić, jer se on javlja kao garant. Zahar Prilepin, veliki ruski pisac, koristio je tu reč za Putina kada je kritikovao liberale u Rusiji. On je onda govorio: "Lako bismo mi s vama da vam nema garanta, garant vas štiti". Upravo će se na ovim izborima pokazati, jer Srbija traži garanta za poštovanje ovih vrednosti, ali ne samo na rečima već i na politici koju je do sada tako vodio.

Vučelić je podsetio da je u emisiji "Ćirilica" rekao predsedniku da nema pravo da podnese ostavku bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora jer je za njega glasalo 2,3 miliona ljudi.

- On je vrlo energično na to odgovorio. Izrazio je jasan stav. Direktno sam ga pitao da li mu je krivo što nije uveo sankcije Rusiji i da li je to bila greška i on je bio vrlo izričit i rekao da to nije bila greška da nijednog trenutka nije mislio da je pogrešio. Sada, naravno, uslovi za sankcije Rusiji nisu više isti kao pre godinu i po dana, jer je tada bilo teže ih ne uvesti - kaže Vučelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)