"ANALIZA NOVOSTI": Januar ključan za "crvene linije" Beograda o Kosovu

M. Stanojković

14. 12. 2023. u 07:45

PUT kojim Srbija ide ka Evropskoj uniji, ispostavlja se nije isti kao onaj koji je bio prokrčen ostalim državama članicama.

АНАЛИЗА НОВОСТИ: Јануар кључан за црвене линије Београда о Косову

Foto: D. Milovanović

Osim što nijednoj zemlji nisu menjana pravila u hodu, presedan je i u tome da se ni od jedne nije tražilo da se odrekne dela svoje teritorije zarad ulaska u evropsku porodicu, što se sada čini - uguravanjem francusko-nemačkog plana u pregovoračko poglavlje 35.

Zbog svega toga, postavlja se pitanje, treba li naša zemlja pod ovim uslovima da nastavi pregovore sa EU? I da li uopšte ima o čemu da se pregovara ukoliko bez njene saglasnosti, sporazum, koji je naša strana prihvatila samo načelno kao osnov za dalju normalizaciju odnosa sa Prištinom, uz jasno distanciranje od spornih delova koji bi vodili tzv. Kosovo ka UN i priznavanju nezavisnosti, postaje zvaničan dokument za evropski put.

Savet ministara EU zvanično se saglasio sa zaključcima u kojima se od Evropske komisije zahteva da pre kraja januara 2024. godine predlože Savetu izmene merila za Poglavlje 35 u pregovorima sa Srbijom, kako bi se, u međuvremenu, "odrazile obaveze naše zemlje" koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Prištinom i njegovog implementacionog aneksa.

Imajući u vidu, da primena ovog prvog sporazuma, poznatijeg kao Ohridski, podrazumeva de fakto priznavanje nezavisnosti Kosova, njegova puna primena, za našu stranu je neprihvatljiva, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon pregovora u vili "Biljana" podvukao jasno naše crvene linije. Iako se priznavanje Kosova ne pominje nijednom rečju, nesporno je da u pojedinim članovima ovog dokumenta to indirektno proizilazi:

*Član 1 - strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava. Obe strane će međusobno priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

*Član 2 - obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima postavljenim u Povelji UN, posebno onim o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje

*Član 4 - strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Istovremeno, dok Srbiji krši teritorijalni integritet i suverenitet, EU od Prištine očekuje da formira Zajednicu srpskih opština, nudeći joj luksuz da to učini po Ustavu tzv. Kosova!

Naučni saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević podseća da mi i danas stojimo u pregovorima, kao i pre dve godine kada na stolu uopšte nije bilo francusko-nemačkog plana.

- Mi ne otvaramo nove klastere. Treba Srbija da uđe u direktne pregovore sa EU i da se postavi pitanje pod kojim uslovima mi možemo da nastavimo i da li možemo da nastavimo pregovore. Moram samo da ukažem na to da smo mi otvorili 22 poglavlja, što znači da u tim oblastima mi primenjujemo zakondavstvo EU. Mi pregovaramo tako što zakonodavstvo EU, kada smo za to spremni, unosimo u zakonodavstvo Srbije.

Zečević ukazuje na to da koliko je njemu poznato, nijedna zemlja nije imala slične uslove za ulazak u EU, a istovremeno podseća da mnoge nisu ispunjavale osnovne preduslove, pa su ipak, postale članice - poput Rumunije, Bugarske, Hrvatske.

- Hrvatska nije obezbedila uslove za prava manjina ni danas. Podsećam da su uslovi za ulazak potpuno jasni - tržišna privreda, demokratski politički principi i da unesete zakonodavstvo EU u svoj sistem. Niko nikada ni od koga nije tražio da se odrekne dela teritorije da bi pristupio. Ono što je jasno, da smo mi podvukli crvene linije i da mi taj sporazum nismo prihvatili, tako da je vrlo klimavo kako, nešto što nismo prihvatili, može da postane obavezujući deo nekog drugog dokumenta.

Hil: Sudbina Srbije ne zavisi od zvezda

AMERIČKI abasador Kristofer Hil ocenio je juče da će 2024. godina biti značajna za sve koji žele da vide dalje proširenje EU i Srbiju na "različitom mestu od onoga gde je bila do sada":

- Naredna 2024. biće veoma značajna godina i za sve Srbe koji treba da shvate da njihova sudbina ne zavisi od zvezda, Vašingtona, Brisela, pa čak ni od Pekinga, već od njih samih. U Briselu je postojalo mnogo dobre volje, ali i očekivanje da zemlja kada želi da uđe u EU rešava probleme pre ulaska, jer nijedna organizacija, pa ni EU ne želi da ima još problema, već više članova i više rešenja.

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić rekao je da očekuje da će određene tačke Ohridskog sporazuma i Okvirnog sporazuma biti deo pregovaračkog Poglavlja 35, jer je to nešto na čemu insistiraju najmoćnije zemlje EU, ali smatra da će biti kontraproduktivno ako se uvrste formulacije koje su za Beograd neprihvatljive.

- Ali ono na šta moraju da obrate pažnju jeste pozicija Srbije, jer će biti kontraproduktivno ukoliko se stave takve formulacije koje bi onda značile zapravo da Srbija nema nikakvog drugog izbora, sem da i formalno odustane od ideje punopravnog članstva u EU.

Borelj: Buduće članice - pouzdani partneri

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnost Đozep Borelj poručio je juče povodom samita lidera EU sa zemljama kandidatima sa Zapadnog Balkana, da je proširenje EU ulaganje u "mir, bezbednost i napredak". On je rekao da je samit "najvažniji sastanak" EU i Zapadnog Balkana ove godine, kao i da se njime ojačavaju veze bloka s regionom i unapređuje saradnja na spoljnim i bezbednosnim pitanjima. Borelj je dodao da je Zapadni Balkan od strateške važnosti za Evropsku uniju, kao i da Unija "računa na buduće članice kao na pouzdane partnere".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)