BLOK OKO SPS, U ODNOSU NA POSLEDNJE IZBORE 2022, IZGUBIO ČAK POLOVINU PODRŠKE: Dačić u minusu 195.000 glasova

M. Stanojković

19. 12. 2023. u 10:00

DUGOGODIŠNjA izborna igra samo na kartu harizme lidera, loš rad na terenu, dokazivanje pozicije vernog koalicionog partnera SNS u kojem su izgubili identitet, izlazak iz svoje ideološke mape.

БЛОК ОКО СПС, У ОДНОСУ НА ПОСЛЕДЊЕ ИЗБОРЕ 2022, ИЗГУБИО ЧАК ПОЛОВИНУ ПОДРШКЕ:  Дачић у минусу 195.000 гласова

foto: Tanjug

Tu su i trzavice sa naprednjacima, kao i afere pojedinih socijalista koje su isplivale u izbornoj kampanji.

Sve ovo doprinelo je, u manjoj ili većoj meri, smatraju politički analitičari, da koalicija okupljena oko SPS doživi debakl na ovim izborima - izgubivši polovinu birača koju je imala uz sebe na glasanju za parlament 2022. godine. S obzirom na to da dačićevci jedan deo birača dele sa SNS, naprednjaci su ovoga puta uspeli da ih vrate pod svoj okvir, dok su upravo ti glasači doprineli odličnom rezultatu SPS prošle godine.

Prema poslednjoj računici, budući da konačnih rezultata još nema, redni broj SPS na glasačkom listiću, ove godine nije zaokružilo oko 195.000 građana, koji su ih podržali na prethodnim izborima. Tako je 2022. za njihovu koaliciju glasalo 435.274 ljudi, odnosno 11,44 odsto što im je tada donelo 31 poslaničko mesto. Podaci RIK koji govore u prilog drastičnom padu, kažu da je u nedelju uz njih stalo 239.852, odnosno 6,56 odsto građana, pa im sleduje 18 mandata. Jedini lošiji rezultat od ovoga, ukoliko se poredi period od 2000, ostvarili su na izborima za narodne poslanike 2007. godine kada je za njih glasalo 227.580, odnosno 5,64 odsto, kada su u parlament ušli sa 16 poslanika.

- Preuzeo sam partiju koja je imala pet odsto, imali smo različite rezultate u proteklih 17 godina od kada sam predsednik stranke. Ovaj rezultat je, što se nas tiče nezadovoljavajući i razgovaraću sa mojim drugovima šta je najbolje za stranku. Mislim da je potrebno naći novog lidera SPS - rekao je Dačić posle izbornog fijaska.

Odgovarajući na pitanje koliko su ovi izbori udarac za SPS i da li bi Dačić zaista mogao da ode u političku penziju, Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost navodi:

- Ovo je ozbiljan udarac za SPS i Dačić je uradio odgovornu stvar tokom izborne noći kada je rekao da smatra da je vreme za novog lidera, ostavivši tu "opciju da ga ubede da se ne povuče". Ako neka od partija koje su ostvarile loše rezultate ima potencijal i iskustvo da se reformiše, onda je to SPS.

Miškeljin ovakav rezultat vidi i kao posledicu ponašanja funkcionera, kako je rekao, ne računajući Dačića, ali svih ostalih u SPS od prethodnih izbora.

- S druge strane, uvek se krilo iza većeg partnera u samoj vlasti. Videli smo neke napade i na predsednika od strane funkcionera SPS, tako da je sve to sada došlo na naplatu.

Stanković: Njihove teme preuzeli drugi

POLITIČKI anlitičar Dejan Vuk Stanković, komentarišući rezultate socijalista, smatra da je tome umnogome doprinelo to što su već izvesno vreme njihove glavne teme, poput socijalne pravde, obrazovanja, preuzeli drugi:

- Ove teme bile su dominantnije u kampanji SNS, nego SPS. Takođe, duže vreme, stranka nije izbacila nekog mladog čoveka, koji bi mogao da pridobije i mlađe birače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu