GAJIĆ PLANIRA DA NASLEDI JEREMIĆEV "TRON": Loši rezultati na republičkim izborima primorali mnoge stranke da obave promene

E. V. N.

27. 12. 2023. u 07:00

NAKON parlamentarnih izbora 17. decembra, dok se pojedine stranke još bave brojanjem glasova i rezulatima, ima i onih u kojima uveliko broje "žrtve" sopstvenog kraha.

ГАЈИЋ ПЛАНИРА ДА НАСЛЕДИ ЈЕРЕМИЋЕВ ТРОН: Лоши резултати на републичким изборима приморали многе странке да обаве промене

Kampanja Narodne stranke, Foto D. Milovanović

Suočeni sa gorkom istinom da ih birači neće, bar ne u onoj meri koliko sami sebe cene, povlače se sa čelnih pozicija. Pokazalo se da su posebno uzdrmane partije desnog pola političke scene koje sebe nazivaju patriotskim i koje su pokušale da se postave kao ekskluzivni branioci nacionalnih vrednosti.

Najveći talas ostavki zapljusnuo je Narodnu stranku, koja je sa manje od jedan odsto glasova ostala ispod cenzusa. Lider Vuk Jeremić i svi članovi Predsedništva napustili su pozicije, što su prethodno javno najavili funkcioneri Sanda Rašković, Ivić, Siniša Kovačević i Ivana Parlić. Dosadašnji potpredsednik i kandidat za gradonačelnika, advokat Vladimir Gajić, međutim, najavljuje kandidaturu za lidersku poziciju, navodeći da se o tome razgovara u stranci, kao i da će se videti hoće li biti biti još protivkandidata.

Neopoziva ostavka na lidersko mesto stigla je od predsednika Dveri Boška Obradovića, čija je stranka sa Zavetnicima nastupala u savezu "Nacionalno okupljanje", ali su uspeli da sakupe 2,76 odsto glasova - manje nego što su ove dve partije pojedinačno osvojile na prošlim izborima. Obradović je najavio da će se posvetiti lokalnoj politici, konkretno izborima u rodnom Čačku koji slede dogodine, upućujući sugrađanima izvinjenje što ih je zanemario:

- I ja sam umislio da sam neki veliki nacionalni lider, a da nisam završio osnovnu političku školu, a to je pobeda u svom rodnom mestu.

S druge strane, Milica Đurđević Stamenkovski priznala je da nije zadovoljna rezultatom, navodeći da su bili suočeni sa "surovom kampanjom" protiv njihovog bloka. Ona, međutim, smatra da oluja nije uništila brod, pa iz poraza crpi snagu za naredni politički obračun Zavetnika.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ponudio je ostavku na tu funkciju na sednici Glavnog odbora zbog lošeg izbornog rezultata, ali je ona odbijena. Zaključak glasi - u ovom trenutku ključna je borba za odbranu glasova građana. Prihvaćen je predlog da se u skorije vreme održi Izborna skupština stranke da bi se, kako kažu, rukovodstvo stranke prilagodilo novim okolnostima. Na izborima lista "Saša Radulović, Dosta je bilo - Boris Tadić SDS - Ana Pejić (Otete bebe) - Dobro jutro, Srbijo" osvojila je 1,18 odsto.

Boris Tadić, Foto Tanjug

Ispred praga Skupštine Srbije ostali su i radikali, koji su osvojili 1,46 odsto glasova.

Njihov lider Vojislav Šešelj se povlači sa čela stranke, a njegov sin, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, našao se u ulozi vođe. Tokom minule kampanje Šešelj junior je bio na u prvim redovima.

Socijalisti spremaju analizu

JOŠ u izbornoj noći vidno nezadovoljstvo rezultatom pokazao je lider socijalista Ivica Dačić, pominjući i povlačenje sa čela partije. Savez čiji je stožer bio SPS dobio je 6,55 odsto glasova, skoro upola manje nego 2022. U međuvremenu, Dačiću stiže podrška baze koja ukazuje da je neophodno da on ostane na čelu partije. Rezultati i dalji pravac SPS, kako je najavljeno, biće analizirani u januaru, na sednici Glavnog odobra SPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!