O KOSOVU I U DAVOSU: Predsednik Vučić u sredu sa Lajčakom, a u četvrtak sa Fon der Lajenovom:

M. St.

16. 01. 2024. u 07:00

POJAČAVANjE pritisaka evropskih zvaničnika u nameri da nateraju naše rukovodstvo da prihvati Ohridski sporazum u celosti i izbriše naše crvene linije kada je reč o Kosovu i Metohiji, dočekaće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

О КОСОВУ И У ДАВОСУ: Председник Вучић у среду са Лајчаком, а у четвртак са Фон дер Лајеновом:

Foto Promo

Šef države na marginama ovog samita u Švajcarskoj imaće ne baš prijatne razgovore sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, koji je nedavno najavio da je januar ove godine krajnji rok za primenu svih potpisanih sporazuma, kao i da je plan da dogovor iz Ohrida postane deo poglavlja 35.

Lajčak će iskoristiti priliku da sa Vučićem, ali i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, razgovara o dijalogu, ali kako je rečeno, do trilateralnog sastanka na visokom nivou neće doći, s obzirom na to evropski šef diplomatije Đuzep Borelj ne dolazi u Davos. Lajčak je u objavi na društvenim mrežama istakao da je na sastanku sa ambasadorima članica EU u Briselu bilo pozitivnih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine i kazao da će sedmica u Davosu biti dinamična i da će imati brojne bilateralne sastanke. Sastanak Vučića sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen planiran je za četvrtak.

Specijalni savetnik ministra odbrane Predrag Rajić ocenio je da očekuje nove pritiske tokom sastanka Vučića i Lajčaka.

- Mislim da će pritisaka sigurno biti, ali da je velika i važna vest činjenica da je predsednik Vučić u Davosu. On će tamo razgovarati sa važnim svetskim zvaničnicima. To je još jedna vrsta priznanja srpskom rukovodstvu da uprkos geopolitičkoj poziciji u kojoj se nalazimo, a koja nije zavidna, mi uspevamo da ostvarimo rezultate i istrajemo u spoljnoj politici balansiranja.

Rajić je istakao i da se vidi da Kurti nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, niti da učini bilo kakav korak ka njenom formiranju, čak ni kada je reč o statutu koji mu je EU predložila, a koji je, kako je naveo, u velikoj meri nešto što su pojedine snage u Prištini želele na neki način da pozdrave i prihvate.

Stanković: Kurti relaksiraniji

POLITIČKI analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da se u ovom trenutku ne može mnogo očekivati od odvojenih sastanaka Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem zato što i dalje postoji asimetrija u pogledu ispunjavanja obaveza koje su predviđene briselskim procesom.

- Ono što se može očekivati je da Lajčak, pod žurbom da se što pre reši kosovsko pitanje, i jednom i drugom predstavniku ponudi bezuslovno prihvatanje Ohridskog sporazuma u celini. Mislim da će to biti tačka pritiska pre svega na predsednika Vučića, dok je Kurti u tom pogledu relaksiraniji s obzirom na to da mu Ohridski sporazum u celini odgovara mnogo više nego što odgovara srpskoj strani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (62)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!