"AKO NEMATE JAKU VOJSKU, NEMATE NI DRŽAVU" Jasna poruka Vučića sa Topčidera: Snažimo vojsku da bismo sačuvali zemlju, nikoga ne ugrožavamo

Марија Стевановић
Marija Stevanović

30. 01. 2024. u 14:30

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska prikaza opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider da se u vojsku ulaže kako bi se sačuvala i branila zemlja, iako je neutralna i nikoga ne ugrožava.

АКО НЕМАТЕ ЈАКУ ВОЈСКУ, НЕМАТЕ НИ ДРЖАВУ Јасна порука Вучића са Топчидера: Снажимо војску да бисмо сачували земљу, никога не угрожавамо

Foto: Z.J.Mačak

- U današnjim uslovima, ako nemate dovoljno snažnu vojsku, nećete imati ni zemlju ni državu, i onaj ko to ne razume, ja ne mogu da mu objasnim. Kada pogledate koliko se naoružavaju svi oko nas, i čime i kako, mi u skladu sa tim moramo da osnažimo našu odbranu i naš koncept tzv. totalne odbrane - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara za šta se Srbija sprema.

Istakao je da Srbija mora da bude spremna, iako je neutralna zemlja koja nikoga ne ugrožava.

- Mi smo neutralni, nikoga ne ugrožavamo, samo su nama ugrozili teritorijalni integritet. U savremenom svetu, kao što vidite, ludilo se nastavlja svakog dana i ne zna se kad će da stane. A ja se plašim da će da bude lošije. Ovim što radimo, čuvamo našu zemlju - rekao je Vučić. Predsednik je rekao da je danas razgovarao o uvođenju obaveznog vojnog roka i da su mu predstavnici Generalštaba i Ministarstva odbrane izneli uverljivu argumentaciju da je to potrebno.

- Da li će biti 90, 100, 110 dana, videćemo. Važne su i finansijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati. Moraju do 1. maja da mi dostave sve njihove predloge, posle toga ću sa vojnim kabinetom i Generalštabom i sa Vladom da vidim, da donesemo konačnu odluku, koja ako bi bila pozitivna, išla bi pred Narodnu skupštinu - rekao je predsednik.

Foto: Z.J.Mačak

Vučić je istakao da "glavni aduti" VS nisu prikazani danas u Topčideru, već da će biti prikazani na Dan državnosti, 15. februara, u Nišu i drugim gradovima.

- Videćete i 'repelent', zatim 'FK-3', uskoro 'HQ-17' i mnogo toga - najavio je Vučić.

On je rekao i da Vojsci Srbije treba još mnogo samohodnih haubica "nora", i, kako je rekao, desetine i desetine borbenih vozila "miloš 2" i "lazar 3", i apelovao na Jugoimport SDPR da ih isporuče na vreme.

- Mnogo smo naručili "nora", Kipar je to kupio, a i Azerbejdžan. To je haubica 155 mm. Velika je potražnja za tom municijom. Za nas bi to mogla da bude jedna od ključnih prednosti, ako obezbedimo proizvodnju i delove koji su nam neophodni i sve to ubrzamo - rekao je Vučić i dodao da "nora" može da pogađa precizno na 35 km udaljenosti.

On je zamolio ljude iz SDPR-a da ne kasne sa svojim obavezama.

- Molim vas da nabavite sve rezervne delove i isporučite sve naručeno na vreme. Imamo veliki ugovor sa Azerbejdžanom, a da ne govorim za našu vojsku. Nama treba još mnogo "nora", "miloša 2", desetine i desetine "lazara 3", te vas molim da ih isporučite na vreme - rekao je Vučić.

Foto: Z.J.Mačak

Dodao je da je Srbija imala jedan dobar paket vojne saradnje sa Mađarima.

- Ali to njima više nije potrebno. Ali imamo zajednički plan. Mi njima nešto damo, oni nama nešto. Vrlo dobro sarađujemo sa njima, ali ne bih o tome sada - rekao je Vučić.

Njemu je pokazano borbeno vozilo BOV OT koje se u potpunosti proizvodi kod nas, a koje je mnogo jeftije od kunkurencije i sa zapada i sa istoka. Predsednik je zatim pitao vojnike kako su zadovoljni novom modularnom puškom, a oni su mu odgovorili da je jako praktična i jako precizna.

- Prošle godine smo imali gađanje na Pasuljanskim livadama na daljinama od 600 metara sa optičkim nišanima, rezultati su bili odlični. Izuzetno je precizna, lagana i praktična za upotrebu - odgovorio je vojnik Vučiću.

On je zatim obišao i odeljenje snajperskih pušaka i pitao snajperiste da li mogu da pogode metu na 1,5 kilometara.

- Može, veoma smo precizni, imali smo priliku u junu da gađamo na Pasuljanskim livadama i bili smo veoma uspešni - odgovorili su mu snajperisti. Vučić je rekao da je veoma zadovoljan što su snajperske pušte iz Kragujevca, a municija za njih iz "Prvog partizana". Predsednik je pohvalio modularnu pušku koju proizvodi "Zastava" u Srbiji, i rekao i da je municija za tu pušku koja se proizvodi u "Partizanu", takođe u Srbiji, izuzetno dobra.

- Niko nije hteo modularne puške, a vidite kako ih danas hvale. Zastava je napravila izuzetno dobru pušku, a dobra je i municija iz Partizana Užice. Veoma precizna puška koja ima dobar nišan - rekao je predsednik. Vučiću su rekli da će ubuduće svaki snajperski tim biti opremljen tako da može da meri koordinate i upravlja vatrom.

- Kupljeni su najbolji nišani koji mogu da se nađu na tržište. Svaka pešadijska četa ima odeljenje dalekometnih pušaka, a sada će to da ide na potpuno novi nivo - rekli su Vučiću. Predsedniku su predstavljeni i sistemi za upravljanje vatrom za minobacače sa dronovima za osmatranje, sa kojim se vatra otvara brže dva do tri puta.

- U svakoj pešadijskoj četi imamo četiri mala minobacača od 82 mm, a u svakom pešadijskom bataljonu osam minobacača 120 mm, radi povećanja efikasnosti. Mogli smo da vidimo kako to izgleda u Ukrajini - rekli su predsedniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)