NA UDARU GRAĐANI, PREDUZEĆA, TRGOVINE: Stupila na snagu uredba o zabrani dinara na KiM

Милица Шкорић
Milica Škorić

01. 02. 2024. u 13:33

STUPILA je na snagu uredba prištinske centralne banke kojom je dinar zabranjen na Kosovu i Metohiji. Iz Prištine su pozvali centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima. U početku neće biti kažnjavanja građana, preduzeća, banaka koje posluju sa dinarima. Odluka bez izuzetka pogađa sve Srbe koji žive na KiM, ali i mnoge druge Albance, Bošnjake, Gorance, Rome – sve one koji koriste dinare.

НА УДАРУ ГРАЂАНИ, ПРЕДУЗЕЋА, ТРГОВИНЕ: Ступила на снагу уредба о забрани динара на КиМ

Foto: Novosti

Iz Prištine pozivaju na kontakt sa Narodnom bankom Srbije kako bi se našao modalitet daljeg platnog prometa, jer insistiraju na konvertovanju dinarskih plaćanja iz budžeta Srbije u evro. Korišćenje dinara u budućnosti će biti zabranjeno, ali u Prištini trenutno ne preciziraju kada.

Na udaru su preduzeća, trgovine, sve institucije Republike Srbije koje deluju na KiM kao što su škole, bolnice, druge institucije, poput narodne biblioteke u Gračanici.

Plate, penzije, socijalna davanja i druge subvencije koje Srbija pruža svojim građanima ovde na KiM takođe će biti ograničene.

Ova odluka pogađa sve Srbe koji žive na KiM bez izuzetka, ali i mnoge druge Albance, Bošnjake, Gorance, Rome, sve one koji koriste dinare.

Odluka će uticati negativno na odnos Beograda i Prištine, na odnose Srba i Albanaca. Odluka ima ogroman negativan uticaj na sve dalje procese na KiM.

Pogodiće dijalog, uticaće na političku stabilnost, na bezbednost, generalno na održavanje života srpske zajednice.

Upućeni u političke i ekonomske tokove u regionu ukazuju na to da će štete biti i na albanskoj strani, odnosno u njenoj ekonomiji i trgovini. Podsećaju da svake godine vlada Srbije potroši stotine miliona evra na KiM, a da veliki deo tog novca završi kod albanskih izvođača, pružalaca usluga, tržnih centara i prodavnica.

Ističu da je takva ekonomska interakcija pomogla trgovini među zajednicama i saradnji Srba i Albanaca, koja dodatno doprinosi smanjenju međuetničkih tenzija. Ukazuju da će takvi procesi dugoročno negativno uticati i na svaku mogućnost pomirenja u bliskoj budućnosti. Upozoravaju da je ovo najveća karta koju Kurtijeva vlada izlaže protiv održivog postojanja Srba na Kosovu.

Jedina srpska banka koja posluje na Kosovu i Metohiji od juče je Poštanska štedionica, njeni bankomati rade. To nije povezano sa odlukom centralne vlasti u Prištini, ali utiče na stvaranje ambijenta nesigurnosti i ugroženosti Srba na Kosovu.

U nizu pritisaka prema Srbima je i zatvaranje improvizovane ambulante u Prištini u sistemu Vlade Srbije, u kojoj su se lečili preostali Srbi u ovom gradu. Sinoć su prostorije ambulante zatvorene, radnici su ispitivani do kasno u noć, a dve osobe će biti krivično gonjene.

BONUS VIDEO: VUČIĆ O HOVENIJEROVIM IZJAVAMA - Ako je nešto u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a što smo pregovarali

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)