I HOVENIJER OKRENUO LEĐA KURTIJU Predstavnici srpske liste sa američkim diplomatom: SAD se protive odluci, ovo može podići etničke tenzije

D. Z.

02. 02. 2024. u 08:46

PREDSTAVNICI Srpske liste, predvođeni predsednikom prof. dr Zlatanom Elekom, razgovarali su sa diplomatom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom o jednostranom potezu Prištine vezanom za ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji i korišćenje evra kao jedine valute na ovom prostoru.

И ХОВЕНИЈЕР ОКРЕНУО ЛЕЂА КУРТИЈУ Представници српске листе са америчким дипломатом: САД се противе одлуци, ово може подићи етничке тензије

foto Srpska lista

Naime, kako se navodi u saopštenju Srpske liste, na sastanku su predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom o problemima srpske zajednice na ovim prostorima, posebno u vezi sa poslednjim odlukama Prištine koje, kako su naveli, direktno utiču na ostanak i opstanak našeg naroda.

Inače, američki diplomata juče se sastao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem sa kojim je, kako je izjavio novinarima posle sastanka, razgovarao i o „implementaciji odluke tzv. Centralne banke Kosova.

Hovenijer je ponovio stav SAD da se sada protive ovoj odluci jer, kako je pojasnio „proces nije sasvim jasan u vezi sa uticajem koji će imati na pojedince“, a naročito na pojedince koji primaju finansijsku podršku od strane srpske vlade ovde na KiM.

- Mi smatramo da ovo pitanje zaslužuje pažljivije razmatranje ali i diskusiju unutar dijaloga koji podržava EU. Zabrinuti smo da će ovo potencijalno podići entičke tenzije i pokazati se problematičnim u svakodnevnom životu brojnih građana KiM – naveo je američki diplomata povodom odluke tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa sa centrlanom Srbijom.

Ocenjujući odluku tzv. premijera Aljbina Kurtija u vezi sa ukidanjem dinara na Kosovu i Meothiji, Hovenijer ju je opisao nepormišljenom i ishitrenom i naveo primer starije osobe koja prima neka socijalna davanja, zapitavši se da li se i kako ona može snaći.

- Da vam navedem primer jedne starije osobe, koja uživa socijalne pomoći i koja je navikla na jedna proces. Mislim da se taj proces vodio kroz srpsku poštu i da je isplata bila u kešu. Kako će sada ta osoba da dobije socijalna primanja? Koje su joj opcije ponuđene za to? - zapitao je Hovenijer i istakao zabrinutost za pojedince i njihove živote.

 

BONUS VIDEO: VUČIĆ O HOVENIJEROVIM IZJAVAMA - Ako je nešto u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a što smo pregovarali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (9)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!