KAKO UKIDANJE DINARA SPREČAVA LEČENJE SRBA NA KiM? Upravnica KBC u Kosovskoj Mitrovici: Pravo na zdravstvo jedno je od osnovnih ljudskih prava

D. Z.

06. 02. 2024. u 14:07

UKOLIKO odluka tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa ostane na snazi, čitav srpski zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji će biti u izuzetno teškom i nepovoljnom položaju.

КАКО УКИДАЊЕ ДИНАРА СПРЕЧАВА ЛЕЧЕЊЕ СРБА НА КиМ? Управница КБЦ у Косовској Митровици: Право на здравство једно је од основних људских права

foto privatna arhiva

Ovo je na današnjoj konferenciji za novinare u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici kazala upravnica dr Danica Radomirović, koja je istakla zaključke vanrednog sastanka kolegijuma KBC, a čiji je suštinski zaključak da pomenuta odluka preti da ukine lečenje Srba na Kosovu i Metohiji i protera srpski narod.

Ukazujući da su zdravstvene instutucije i zaposleni u njima sačuvali srpski narod u pokrajini u proteklih 25 godina, dr Radomirović je pojasnila da ukidanje dinara ne predstavlja samo pitanje plata.

- Postavlja se pitanje kako ćemo doći do lekova, sanitetskog materijala, hrane za pacijente koju i sada sa teškom mukom nabavljamo. Kako doći do medicinskih sredstava i instrumenata - zapitala je dr Radomirović koja je opomenula da će ukoliko pomenuta odluka ostane, lekari ove zdravstvene ustanove u 21. veku biti onemogućeni da leče svoje pacijente i pomažu bolesnima.

I dok naglašava da je pravo na zdravstvo jedno od osnovnih demokratskih ljudskih prava, dr Danica Radomirović, upravnica Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, naglašava da se u ovoj ustanovi leče na desetine hiljada pacijenata i to ne samo Srba i nealbanaca, već da po zdravstvene usluge dolaze i Albanci, Romi, Aškalije...

Pozivajući zemlje Kvinte, ali i međunarodna zdravstvena udruženja da podrže srpske zdravstvene radnike na KiM da im se omogući samo nesmetan rad, dr Radomirović je navela da oko 1600 porodica živi od rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

BONUS VIDEO: RASELjENI SRBI SA KiM BLOKIRALI PUT NIŠ-PRIŠTINA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove