SANDRA BOŽIĆ U SKUPŠTINI OEBS-A: Najrigoroznije praćeni izbori u istoriji, opozicija unapred rekla da neće priznati rezultate

Novosti online

23. 02. 2024. u 10:41

SANDRA Božić, član srpske delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a, govorila je u tom telu o izborima i izbornom procesu u Srbiji.

САНДРА БОЖИЋ У СКУПШТИНИ ОЕБС-А: Најригорозније праћени избори у историји, опозиција унапред рекла да неће признати резултате

Foto: JutjubPrintskrin/ OSCE Parliamentary Assembly

Ona je na početku navela da srpska vlada visoko ceni izveštaj i smernice OEBS-a i ODIHR-a.

- Saradnja između Srbije i OEBS-a zasnovana je na jakoj privrženosti demokratskim vrednostima, transparentnosti i vladavini prava. Srbija će ostati privržena dodatnom poboljšanju izbornih uslova i nastaviće da ulagaže napore zajedno sa OEBS-om i ODIHR-om u ponovnom uspostavljanju radne grupe. Analiziraćemo sve OEBS-ove preporuke, kao što i radimo od 2019. godine - rekla je Božićeva.

Ona je podsetila na neke od najvažnijih činjenica.

- Nedavni izbori u Srbiji bili su najrigoroznije praćeni u istoriji sa ukupno 5587 posmatrača, uključujući domaće i strane organizacije koje su pratile izbore. Od ukupno 148.907 kontrolora, vladajuća stranka imala je samo 11 procenata, dok je opozicija imala preostalih 89 posto. Izborna transparentnost bila je poboljšana kroz inicijative vlade, kao što su pravljenje jedinstvenog biračkog spiska - navela je ona.

Božićeva je podsetila na to da je opozicija bila ta koja je tražila vanredne izbore i istakla da su oni eksplicitno unapred rekli nekim međunarodnim posmatračima da neće priznati rezultate izbora.

- Ova orkestrirana kampanja dezinformacijama služila je da se sistemski naruši integritet izbornog procesa u Srbiji, njenih političkih institucija i vladavina prava. Ovo nije izolovani slučaj dezinformacija kada su u pitanju izbori u Srbiji. Ovaj šablon dezinformacija je evidentiran i u prethodnim izbornim ciklusima, 2022. godine na predsedničkim izborima, kao i na parlamentarnim 2020. Ova ponovljena kampanja dezinformacija pokazuje kalkulisanu i preciznu strategiju usmerenu ka manipulisanju javnošću urušavajući izborni proces. Širenje ovakvih tvrdnji izlaže riziku integritet naših demokratskih procesa i sigurnost koju naši građani imaju u njih. Vlada Republike Srbije nastaviće da čuva i neguje princip transparentnosti izbornog procesa, pobijajući lažne informacije i komunicirajući transparentno, pokazujući našu spremnost da otvorimo dijalog i pružamo jasne informacije - zaključila je Božićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

DOTLE DOŠLO! Evo od koga je Novak Đoković zatražio teniski savet (FOTO)