"KONAČNA TAČKA NA LAŽI OKO IZBORA": Jovanović - Izveštaj ODIHR-a je pozitivno istakao donošenje dva medijska zakona u mandatu ove Vlade

Novosti online

28. 02. 2024. u 17:18

MINISTAR informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović je povodom objavljenog Izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim 17. decembra u Srbiji izjavio, da se u finalnom Izveštaju ODIHR-a, između ostalog, priznaju pozitivni aspekti usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima. Istaknuto je da su u oktobru 2023. godine usvojeni novi Medijski zakoni, nakon opsežnih konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama.

КОНАЧНА ТАЧКА НА ЛАЖИ ОКО ИЗБОРА: Јовановић - Извештај ОДИХР-а је позитивно истакао доношење два медијска закона у мандату ове Владе

Foto: Marina Jančević

Zakoni su, između ostalog, dali novu definiciju političkog oglašavanja i uveli odredbe koje imaju za cilj sprečavanje neopravdanog mešanja u medije, kao i jačanje nezavisnosti REM-a. Takođe, novim Zakonom o elektronskim medijima produžena je zabrana emitovanja emitera o javnim funkcionerima koji učestvuju u promovisanju javnih infrastrukturnih projekata ako su kandidati, sa 10 na 30 dana pre dana izbora.

Kao što je predsednica Vlade, Ana Brnabić istakla, Izveštaj ODIHR-a konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice oko izbora. Srbija je u prethodnih 7 godina ispunila  u potpunosti ili delimično 54 preporuka ODIHR-a, a 13 od 26 preporuka samo u mandatu ove Vlade. Po pitanju medija ovaj Izveštaj ima samo 2 preporuke, a posle izbora 2022. bilo je čak 5 preporuka.

- Nedopustivo je to što su juče mediji Junajted grupe objavili delove Izveštaja ODIHR pre nego da je finalni Izveštaj uopšte i objavljen, time se ugrožava rad ove demokratske međunarodne organizacije. Izveštaj, a pogotovo sadržaj prioritetnih preporuka, je potvrdio da su izbori bili fer, pošteni, transparentni i u skladu sa demokratskim normama, a preporuke ODIHR-a su mnogo blaže nego kod mnogih zemalja EU - rekao je Jovanović i dodao da ODIHR kao najmerodavnije telo ne traži nikakvo poništavanje izbora, međunarodnu istragu niti bilo šta slično onome što priželjkuje opozicija.

BONUS VIDEO: SELAKOVIĆ ZA NOVOSTI: Srbija ima jasan stav zahvaljujući predsedniku Vučiću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima