OPOZICIJA: NE dijalogu, DA ultimatumu!

Novosti online

02. 04. 2024. u 14:17

PREDSEDNIK koalicije NADA, koja je potpisala sporazum sa Srbijom protiv nasilja, Miloš Jovanović izjavio je jutros da se sva tri zahteva opozicije moraju ispuniti. „Ili će biti sva tri, ili smatramo da ništa nije”, kazao je Jovanović za televiziju N1.

ОПОЗИЦИЈА: НЕ дијалогу, ДА ултиматуму!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ovim potezom opozicija poručuje da nije zainteresovana za dijalog sa vlašću, na koji ih je pozvala predsednica parlamenta Ana Brnabić. Jer, kako drugačije nazvati potez da kada vam neko od tri zahteva odmah ispuni dva, a o jednom preostalom ne možete naći zajednički jezik, vi poručujete da ne želite nastavak razgovora?

Juče su i Ana Brnabić i Radomir Lazović potvrdili da su dva od tri zahteva odmah prihvaćena. Iako je jedan od ta dva zahteva birački spisak - „uslov svih uslova”, kako ga je opozicija nazivala, to izgleda nije dovoljno. Nije dovoljan ni razgovor o medijima, već je sada izgleda najvažnije da svi preostali lokalni izbori budu zajedno.

Promena narativa: „Ne izlazi ODIHR na izbore nego mi”

Iako je jučerašnji poziv za dijalog bio poziv na razgovor o preporukama ODIHR-a, na kojima je insistirala opozicija, o tome se najmanje pričalo. Predstavnici Srbije protiv nasilja i koalicije NADA nametnuli su svoje zahteve kao temu, što je vlast prihvatila. Onda je usledio ultimatum da ako se svi njihovi zahtevi ne prihvate – nema ni razgovora o preporukama ODIHR-a. To je Jovanović i potvrdio jutros, navodeći da ako se sva tri njihova zahteva ne ispune, „oni će ići drugim putem”. Dodao je da on bolje od ODIHR-a zna šta se dešava u Srbiji. „ODIHR za ODIHR, treba raditi na tome, ovo je nešto što je na tragu ovih preporuka, jer ja bolje znam nego ODIHR šta se ovde događa. I ne izlazi ODIHR na izbore, nego mi“, izjavio je jutros Jovanović.


Imajući u vidu da je Ana Brnabić juče podvukla da treći zahtev opozicije duboko zadire u demokratiju i što je najvažnije, nije u skladu sa zakonom, izgleda da se sprema još jedan politički performans koalicije Srbija protiv nasilja i NADA. Običan građanin se ne može oteti utisku da je ovo samo traženje izgovora za odlaganje izbora, s obzirom na to da su sve glasnije priče, a i neka istraživanja govore u prilog tome, da dve koalicije - Srbija protiv nasilja i NADA, imaju daleko manju podršku birača nego što su imale na izborima u decembru. To se, po svemu sudeći, može pripisati njihovom postizbornom ponašanju.

BONUS VIDEO: NEOČEKIVANO: Đilas udario na Savu Manojlovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (44)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)