"DEMOKRATIJA NA DELU" TRAŽI PONIŠTAVANJE GLASANJA NA SEVERU KiM: Nema uslova za slobodno i fer glasanje

Милица Шкорић
Milica Škorić

21. 04. 2024. u 18:13

ORGANIZACIJA Demokratija na delu ocenila je da je glasanje na severu Kosova propalo zbog neučešća građana i organizacionih izazova.

ДЕМОКРАТИЈА НА ДЕЛУ ТРАЖИ ПОНИШТАВАЊЕ ГЛАСАЊА НА СЕВЕРУ КиМ: Нема услова за слободно и фер гласање

Foto: Novosti

Ismet Krieziu rekao je da je nedostatak informacija o lokacijama uticao na slab odziv, osvrnuo se na loše organizacione uslove, posebno za osobe sa invaliditetom, ali i na postavljanje kamera na biračkim mestima, što, kako je kazao, može biti zastrašujuće i ne garantuje tajnost glasanja.

U mnogim biračkim centrima na severu Kosova ove nedelje nisu se stekli uslovi da se garantuje slobodan i fer proces glasanja, kazao je Krieziu. On je dodao da je, sa pravne tačke gledišta, organizacija glasanja obavljena u skladu sa zakonskim kriterijumima, ali je opet učešće građana slabo.

U izjavi medijima, Krieziu je naveo da iako su birački centri otvoreni na vreme, nedostatak informacija o njihovoj lokaciji uticao je na malo interesovanje građana za učešće na glasanju.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog tehničkih i organizacionih uslova u nekim centrima, navodeći nedostatak predznaka i teškoće za osobe sa invaliditetom.

Drugi problemi, prema Krieziuovim rečima, odnose se na postavljanje kamera na biračka mesta, što, kako je kazao, može biti zastrašujuće i ne garantuje tajnost glasanja.

Krieziu je izrazio zabrinutost da je malo učešće i rezultat uticaja Srpske liste i politike Beograda.

- Sa pravne tačke gledišta, zakonski kriterijumi za organizovanje su u velikoj meri ispunjeni, ali u svakom slučaju učešće je neuspeh. Takođe smo ranije pozvali CIK da poništi ovaj proces. Uzimajući u obzir finansijski trošak, posvećenost ljudi i vodeći računa o pokazateljima za bojkot ovog izbornog procesa - naglasio je on.

On je takođe istakao da su građani Srbije u ovom procesu postale žrtve politike.

- Reč je o 100 građana do poslednjih podataka kojima raspolažemo, u svim opštinama KiM. Ne verujem da će ovaj izlazak dostići bilo kakav procenat u ovom obliku kako se proces odvija... Građani Srbije su u ovom slučaju žrtve politike, ali i žrtve Srpske liste, politike Beograda, ali takođe i (tzv.) Vlade Kosova, koja nije učinila dovoljno na rešavanju ovih pitanja - izjavio je on.

BONUS VIDEO: Kurti poslao ROSU na sever Kosova i Metohije

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)