SRBIJA UVEK POBEĐUJE Mali o ekonomskim uspesima Srbije: Naša zemlja na korak do kreditnog rejtinga - Pokazatelj da imamo zdravu ekonomiju

Милица Шкорић
Milica Škorić

23. 04. 2024. u 08:43 >> 09:17

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je na TV Pink gde je govorio o svima aktuelnim temama za našu zemlju.

СРБИЈА УВЕК ПОБЕЂУЈЕ Мали о економским успесима Србије: Наша земља на корак до кредитног рејтинга - Показатељ да имамо здраву економију

Foto: Printskrin/TV Pink

Mali se prvo osvrnuo na sastanak sa Kristalinom Georgievom u Vašingtonu.

- Postojeći ugovor sa MMF-om nam ističe ove godine, a sporazum smo produžili za još dve godine. MMF je najveća međunarodna finansijska institucija i jako nam je važna saradnja s tom institucijom kako bismo nastavili taj reformski proces koji smo započeli pre 11 godina. Kada pogledate sve aspekte naše ekonomije, što su svi rekli u Vašingtonu, mi smo svetla tačka, iako to građani možda ne vide - rekao je Mali i podsetio na sve svetske i geopolitičke krize koje utiču na ekonomiju.

Istakao je tri glavna zaključka zasedanja.

- Stope rasta svetskih ekonomija usporavaju i to je najveći izazov u narednih 5 do 10 godina, jer kada rastete, vi imate više novca za investicije, plate, penzije, a ako nema rasta, onda stagnirate ili idete unazad. Srpska ekonomija je prošle godine rasla 2,5%, a u februaru ove godine rast naše ekonomije bio je 5,9%. Ako pogledate Nemačku koja ima negativnu stopu rasta, vidite koliko je Srbija drugačija. Kada vidite strukturu našeg rasta, ne postoji nijedna grana koja ne raste, od poljoprivrede, građevine, infrastrukture, turizma. Sve nam raste, i to je za građane Srbije veoma dobra vest - kaže ministar.

- To što se dešava u Nemačkoj, dešava se u i u razvijenijim zemljama od nje, a jedna mala Srbija zbog odgovorne ekonomske politike ostvaruje više stope rasta, što znači da nam se životni standard povećava i približava zemljama EU - ističe Mali i dodaje da stope rasta omogućavaju završetak plana za Ekspo i povećanje plata.

- U dinamici smo da ostvarimo plan da do 2027. godine imamo platu od 1.400 evra, penziju 650 evra. U poredite to kada smo pre bili na ivici bankrota. Kada pogledate stabilnost, kada pogledate javni dug, u odnosu na svetski BDP je na 93 odsto. Prosek evrozone je 89 odsto, a jedna mala Srbija je 47,6%. To je najbolji odgovor za one koji kritikuju da se prezadužujemo. Gospodo, mi rastemo - kazao je Mali.

- Pošto ljudi ili neće da slušaju ili su zlonamerni. Prezentacija koju je imao Vučić oko Ekspa - investiraćemo dodatnih 18 milijardi evra u celu Srbiju do 2027. Predstavili smo program Srbija 2027. Imamo preko 300 projekata: ulagaćemo u Ekspo (stanovi, stadion...). To postaje najveće gradilište u Evropi. Prvog maja predsednik će postaviti kamen temeljac na izgradnju stadiona. Ulagaće se u puteve, zdravstvene ustanove, Bio4 kampus. To su svi projekti koje ćemo završiti do 2027. kada ćemo se predstaviti svetu. Bili smo vrlo konkretni u šta ćemo uložiti. Hoćemo da završimo sve, ali morao sam da reagujem jer su i sve vreme u parlamentu o tome pričali. Nama je Ekspo samo povod da ulažemo za sve u Srbiju. Kada je stadion u pitanju, fudbal je postao biznis, hoćemo da izgradnjom stadiona dovedemo nove investitore. Jedna investicija podstiče drugu. Bio sam u Leskovcu gde je izgrađen stadion i sad oko njega niču fabrike. Dobili smo većinsko poverenje građana i za razliku od opozicije koja nudi mržnju, mi smo ponudili plan. Hoćemo da podižemo plate, penzije, minimalnu zaradu. Srbija ima nikad nižu stopu nezaposlenosti 9,1%, sačuvali smo radna mesta - kaže Mali.

Istakao je da nam je kurs stabilan, da imamo nikad veće devizne rezerve i da imamo 4 milijarde evra na računu.

- Nikada nismo imali veći novac na računu. Najvažnije za nas je da u što kraćem vremenu Srbija dobije investicioni rejting - to bi bila formalna potvrda svih rezultata koje smo ostvarili. Sada smo na korak do tog rejtinga. U Vašingtonu sam razgovarao sa dve od tri kreditne rejting agencije. Da vas podsetim, mi smo na ovom mestu bili 2019, ali se desila korona, pa smo opet dotle došli 2022. godine, ali se desio rat u Ukrajini i evo sad treća sreća. To je kreditna potvrda da smo zdrava i razvijena ekonomija, da na pravi način vodimo ekonomsku politiku i postoji niži rizik za ulaganje, veću konkurentnost na tržištu. To je kvantni skok i dokaz da smo normalizovali ekonomiju - kazao je Mali.

- Kada pogledate ove globalne izazove, od korone do pritiske na Srbiju, situacija na KiM... Ekonomija nam dobro stoji, to kaže MMF, Svetska banka, kreditne rejting agencije... Ono što je važno da budemo radni, marljivi, posvećeni poslu i volimo svoju zemlju, da budemo složni i boriće se predsednik Vučić i pobedićemo jer Srbija uvek pobeđuje. Kredibilitet koji smo izgradili, obećanja koja smo održali smo ispunili i na takav način ćemo nastaviti - dodao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)