DANAS SVEČANI DOČEK ZA SIJA ISPRED PALATE SRBIJA: Kineski predsednik u poseti Srbiji, ugostiće ga Vučić

Tanjug

08. 05. 2024. u 07:28

KINESKI predsednik Si Đinping došao je u dvodnevnu posetu Beogradu, a danas će mu biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija gde će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Posle ceremonije svečanog dočeka uslediće sastanak dvojice predsednika.

ДАНАС СВЕЧАНИ ДОЧЕК ЗА СИЈА ИСПРЕД ПАЛАТЕ СРБИЈА: Кинески председник у посети Србији, угостиће га Вучић

Foto: Serbian Presidential Press Service via AP

Prema planu posete, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine predvođen dvojicom predsednika, a zatim i ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmena potpisanih bitaleralnih dokumenata.

Kineska delegacija broji oko 400 članova, a tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma iz različitih oblasti. Predsednik Si Đinping i predsednik Vučić će se posle ceremonije obratiti medijima. Si Đinping je sinoć doputovao u Beograd u pratnji supruge profesorke Peng Lijuan, a na aerodromu Nikola Tesla ga je dočekao predsednik Vučić sa suprugom Tamarom Vučić.

Kineskog predsednika dočekali su i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom. Predsednik Si Đinping poručio je sinoć, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korenje u srcu dva naroda i da je uveren da će ova poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

"Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu", istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

Foto: Serbian Presidential Press Service via AP

On je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da dođe u državnu posetu Republici Srbiji na srdačan poziv predsednika Aleksandra Vučića, kao i da Kina i Srbija imaju duboko tradicionalno prijateljstvo.

Naveo je da su bilateralni odnosi od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine ostvarili istorijske rezultate, kao i da su dve zemlje koje vezuje čvrsto političko uzajamno poverenje postigle plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji „Pojas i put“.

On je podsetio da su se dve zemlje dogovorile o sveobuhvatnom međusobnom izuzeću od viza, otvorile direktne letove i potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, a da razmena među ljudima postaje sve snažnija.

"Stojeći na novoj istorijskoj početnoj tački, Kina će raditi sa Srbijom kako bi zajedno ostala posvećena prvobitnoj težnji i zajedno napredovala u otvaranju novog vidika u saradnji Kine i Srbije sa jačim zamahom, većim obimom i višim kvalitetom", naveo je predsednik Kine.

Predsednik Si je ranije naglasio da bez obzira na to kakve bile promene međunarodne situacije, Kina i Srbija ostaju pravi prijatelji i dobri partneri i da čelično prijateljstvo dve zemlje neprekidno jača, čime je postavilo primer za saradnju između država i naroda.

"Naše dve zemlje su se uvek međusobno poštovale i verovale jedna drugoj. Predsednik Vučić i ja smo razvili dobar radni odnos preko naših susreta, telefonskih razgovora i razmena pisama. Dve zemlje održavaju blisku saradnju na svim nivoima i u svim oblastima. Obe strane u potpunosti razumeju i poštuju izbor sopstvenog naroda za razvojni put, zalažu se za princip pravde i pravičnosti, čvrsto međusobno podržavaju suštinske interese od najveće važnosti za nas", naveo je predsednik Kine u autorskom tekstu za "Politiku".

Predsednik Vučić je poručio kineskom predsedniku po dolasku u Beograd da je ovom posetom učinio ogromnu čast srpskoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo te zemlje. "Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici "buducnostsrbijeav".

Vučić je Siju poručio da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati makar malim delom za svu podršku koju kineski predsednik nesebično pruža Srbiji.

"Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku", naveo je Vučić.

On je ranije rekao i da je poseta Si Đinpinga ogromna čast, odgovornost i obaveza i velika šansa za Srbiju i naglasio da je saradnja sa Kinom Srbiji donela mnogo, a da jedan od sporazuma, potpisan u oktobru u Pekingu - Sporazum o slobodnoj trgovini - stupa na snagu 1. jula.

Tokom posete kineskog predsednika predviđene su i posebne bezbednosne mere, na kojima je angažovano 6.694 policijskih službenika, a neke ulice biće povremeno zatvarane. U čast kineskog lidera Si Đinpinga na ulicama glavnog grada vijore se zastave Kine i Srbije. Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli, poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

Velika crvena zastava sa pet zlatnih zvezdica pokriva zapadnu kapiju Beograda - Geneks kulu, sa ispisanom porukom dobrodošlice za lidera sa kojom Srbija ima jake ekonomske, ali i političke veze.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu. Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Inače, trgovinska razmena dve zemlje raste iz godine u godinu, 2023. godine je iznosila 5,6 milijardi evra, pa je tako Kina postala drugi trgovinski partner Srbije. Najveći srpski izvoznici prošle godine bile su tri kompanije u kineskom vlasništvu - Ziđin majning izvezao robe u vrednosti od 1,15 milijardi evra, Ziđin koper je bio drugi sa 746,3 miliona, a vlasnik smederevske železare HBIS grupa izvezla je 549,1 milion evra.

Udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, čini 24 odsto ukupne proizvodnje Ziđin majning grupe. Kineske kompanije učestvuju i u brojnim infrastrukturnim i saobraćajnim projektima, poput izgradnje deonice auto-puta "Miloš Veliki" od Pakovraća do Požege, izgradnje Fruškogorskog koridora, Dunavskog koridora, izgradnje brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine", auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad...

Kada su projekti na železnici u pitanju, kineske kompanije grade brzu prugu od Novog Sada do Subotice, učestvuju u projektu beogradskog metroa, Srbija kupuje i pet brzih vozova iz Kine, a kineske kompanije su izgradile deonicu brze pruge od Beograda do Stare Pazove. Kineske kompanije su učestvovale u brojnim završenim projektima, kao što su deonice auto-puta "Miloš Veliki" od Beograda do Uba (uključujući i most preko Save) i od Lajkovca do Ljiga, učestvovale su u izgradnji beogradske obilaznice, a Pupinov mosta preko Dunava je bio prvi most u Evropi u čijoj izgradnji su učestvovale kineske firme.

Srbija sa Kinom učestvuje i u energetskim projektima, poput izgradnje bloka B3 termoelektrane Kostolac snage 350 megavata. Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina. Petodnevnu evropsku turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga poseta Budimpešti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije