CRVENI OD BESA ZBOG CRVENOG TEPIHA: Topao doček Siju izazvao otvorene napade Zapada na Srbiju

M. Stanojković

09. 05. 2024. u 18:43

NAPADI na zvanični Beograd zbog srdačne dobrodošlice za kineskog predsednika Si Đinpinga pokazuju nemoć Zapada i nezadovoljstvo zbog toga toga što je jedan od najmoćnijih lidera sveta, za svoju prvu posetu Evropi posle pet godina, odabrao Srbiju i što je time, između ostalog, dao podršku našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu upravo u okolnostima velikih pritisaka.

ЦРВЕНИ ОД БЕСА ЗБОГ ЦРВЕНОГ ТЕПИХА: Топао дочек Сију изазвао отворене нападе Запада на Србију

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Na taj način pokušavaju da ospore namere i rezulate ove istorijske posete, a prenebregavajući činjenicu da je francuski predsednik Emanuel Makron isti taj crveni tepih postavio za velikog državnika sa Istoka, koji je pre Beograda boravio u Parizu.

Ovako analitičari komentarišu reakcije u svetskim medijima i nemačkih zvaničnika povodom Sijevog boravka u Beogradu i dočeka upriličenog uz najviše državne počasti. Baveći se evropskom turnejom Đinpinga, posle Asošijeted presa koji srpskog lidera Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana naziva autokratama koji postavljaju crveni tepih za Sija, i izvestilac u Bundestagu za Zapadni Balkan, Tomas Haker, pokušao je da omalovaži posetu navodeći da je "groteskno kako Srbija postavlja crveni tepih Đinpingu, nazivajući doček čistim PR šouom:

- Ovaj šou krši zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU, na koju se Srbija formalno obavezala. Ovim revijalnim prijemom ponovo vuče EU za nos. EU je najvažniji trgovinski partner za Srbiju i ceo Zapadni Balkan. Putovanje Si Đinpinga u Evropu služi za slabljenje Evrope. Čini se da Srbija i Mađarska igraju ovu igru - navodi se u saopštenju Hakera. -

I britanski "Gardijan" je u istom tonu objavio tekst pod naslovom "Dok Beograd dočekuje Sija uz najveće počasti, ostatak Evrope je pod kineskim špijunskim napadom, hapšenja širom kontinenta". U jednom od svojih tekstova primetili su i da se poseta Si Đinpinga poklapa sa 25. godišnjicom NATO bombardovanja kineske ambasade 1999:

- U Srbiji, gde je Kina najveći pojedinačni izvor unutrašnjih investicija, veruje se da će Si odigrati antiameričku i anti-NATO agendu - piše "Gardijan".

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin reagujući na ove ocene, istakao je da su "licemeri iz Britanije" koji špijuniraju i saveznike i neprijatelje, opet zaboravili da podsete da se Si Đinping susreo i sa Makronom.

- Istina ne srdačno kao sa Vučićem, ali se susreo. Kada "Gardijan" pokušava da skrene pažnju sa rezultata posete, okrivljujući kineske službe za bezbednosne propuste svoje zemlje, onda imamo potvrdu da će susret Vučića i Sija biti vredan pamćenja istorije - naveo je Vulin.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da ovi komentari jasno pokazuju nemoć i nervozu što jedan takav lider posećuje Beograd upravo u situaciji kada se Srbija suočava sa nikad jačim pritiscima.

- To je potvrda i nezavisnosti i vojne neutralnosti Srbije, ali i prava i slobode da bira prijatelje i ravnopravno sarađuje sa najmoćnijim zemljama - navodi Milivojević za "Novosti". - Zanimljivo je da i Nemci komentarišu, a zaboravljaju da je upravo njihov kancelar Olaf Šolc za manje od godinu dana dva puta trčao u Kinu u pokušaju da spasava privredu. Dakle, ovakve reakcije upravo dolaze iz zemalja kojima treba reći da Srbija ostaje čvrsto na svojim pozicijama i da ima prijatelje, koji čvrsto stoje u odbrani našeg teritorijalnog integriteta. Ovim dolaskom se to i potvrđuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)