PRIŠTINA ODBILA SVE PREDLOGE BEOGRADA: Kurti neće rešenje za dinar

Tanjug

15. 05. 2024. u 19:05

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Briselu da se nije došlo do rešenja za dinar, da je srpska strana bila konstruktivna, ali da je Priština ponovo odbila sve predloge.

ПРИШТИНА ОДБИЛА СВЕ ПРЕДЛОГЕ БЕОГРАДА: Курти неће решење за динар

Foto: Profimedia

On je novinarima nakon više od devet sati razgovora rekao da srpska strana nije zatvorila vrata jer želi rešenje, kao i da će doći u Brisel koliko god bude trebalo.

- Još jedan dug i mučan dan. Više od devet sati razgovarali smo o upotrebi dinara i jednostranoj odluci Aljbina Kurtija koji je onemogućio Srbima da primaju svoje plate, penzije i socijalna davanja. Iako je naša strana ponovo bila konstruktivna, izašla sa novih šest predloga, Priština je sve odbila - rekao je Petković.

Istakao je da Beograd neće odustati niti biti strana koja zatvara vrata i da će se boriti za svakog našeg čoveka i institucije jer moramo da obezbedimo sigurnu budućnost.

Prema Petkovićevim rečima, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak predložio je tri pitanja, ali ih je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi ocenio kao trivijalna, kao i modele koji su primenjivani u prethodnim sporazumima.

- Oni nama nude manje u odnosu na dogovoreno i što je niihov legalni sistem dopustio. Oni nama u dijalogu nude manje u odnosu na njihove propise. A kada postavimo pitanje Lajčaku dokle ćemo da razgovaramo i na koji način ako Priština ne želi modele, Lajčak sleže ramenima - rekao je Petković.

Kako je ponovio Srbija nikada neće odustati i boriće se za rešenja koja svakako treba da pomognu našem narodu i koja omogućavaju kompromisno rešenje da bi opstali na KiM.

- Dijalog nam služi da obezbedimo opstanak, za razliku od Kurtija koji želi da protera Srbe - rekao je direktor Kancelarije.

On je rekao i da su na sastanku snažno protestvovali zbog zabrane posete patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji, kao i zbog zabrane predstave i ulaska na KiM glumcu Nenadu Jezdiću.

Istaknuto je i šta prištinska vlast radi srpskim novinarima istakavši slučaj lista Jedinstvo i novinara koji se suočavaju sa proterivanjem iz njihovog sedišta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

- To rade drugi put - prvi put su ih proterali iz Prištine 1999. godine, a sada iz Kosovske Mitrovice - rekao je Petković.

On je naglasio i da je tema dijaloga bilo "pitanje nad pitanjima", odnosno osnivanje Zajednice srpskih opština koje čini okvir za opstanak srpskog naroda i što Priština drži embargo nad srpskom robom čime krši najosnovnije vrednosti.

- Očekujemo poziv Lajčaka za nastavak dijaloga, a kada će to biti to je na njemu. U međuvremenu ćemo pripremiti dodatne komentare - rekao je Petković.

Na pitanje albanskog novinara zašto je za Beograd Lajčakov predlog neprihvatljiv, Petković je istakao da ga nije odbio Beograd već druga strana.

- Lajčak je izašao sa tri modela EU. Ako u njemu stoji da se formira novi entitet da Poštanska štedionica dobije licencu, da svi Srbi imaju pravo da podižu primanja na KiM, nismo to odbili mi već druga strana. Pitajte Bisljimija zašto neće da dozvoli da Srbi primaju plate i penzije. Mi želimo rešenje, stvari su suprotne u odnosu kako ih vi vidite - rekao je Petković i podvukao da su naše predloge videli međunarodni partneri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!