SNAŽAN POZIV SRBIJE SVIM ZEMLJAMA SVETA DA GLASAJU PROTIV REZOLUCIJE: Moćan odgovor srpske strane na najnovije nemačko pismo

Novosti online

18. 05. 2024. u 13:49

SRBIJA je uputila snažan poziv svim zemljama sveta da glasaju proti rezolucije o Srebrenici, kaže se u odgovoru srpske strane na najnovije Nemačko pismo koje za cilj ima izazivanje konfuzije kod država članica UN.

СНАЖАН ПОЗИВ СРБИЈЕ СВИМ ЗЕМЉАМА СВЕТА ДА ГЛАСАЈУ ПРОТИВ РЕЗОЛУЦИЈЕ: Моћан одговор српске стране на најновије немачко писмо

Tanjug

U pismu Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama kaže se, povodom pisma koje su stalne misje SR Nemačke i Ruande uputile svim državama članicama 17. maja u svojstvu glavnih sponzora i „ko-facilitator-a” rezolucije o Srebrenici, da su nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori nastavili sa praksom jednosmerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz

odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumevale učešće svih država
članica UN.

- Navedeno samo potvrđuje činjenicu na koju Republika Srbija ukazuje od samog

početka – netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i
saglasnosti razotkriva stvarnu nameru koja se krije iza rezolucije. Protivno svim procedurama i praksi GS UN, slanjem „revidiranog“ teksta rezolucije dogovorenog u uskom krugu kosponzora, države članice se pokušavaju dovesti u zabludu da se radi o suštinskim izmenama koje treba da ubede države članice da podrže tekst.

Kako je navedeno u pismu, pokušaj kosponzora da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, nastoji se prikriti da se, u širem političkom diskursu, moralna odgovornost za genocid nastoji kolektivno pripisati celom narodu. Srpski narod, koji je tokom dvadesetog veka bivajući na strani istine i pravde tokom dva svetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće

pristati.

Takođe se navodi i da dosledno isticanje Republike Srbije da rezolucija koja se odnosi na osetljivo pitanje žrtava jednog tragičnog rata mora da predstavlja, pre svega, „vlasništvo“ BiH, pokušava se neuverljivo u poslednjem pismu glavnih kosponzora zamaskirati „regionalnim vlasništvom“.

- Istovremeno potpuno se zanemaruje da inicijativa o ovako osetljivom pitanju

nije pokrenuta u dogovoru sva tri naroda u BiH, protivno Ustavu BiH i bez saglasnosti trojnog Predsedništva. O pravoj nameri koja stoji iza ove rezolucije govori nedavna izjava zvaničnika Bosne i Hercegovine, ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da „takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje“, te da će Bosna i Hercegovina na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije.

Kako je istaknuto u pismu, ovakve neodgovorne i neprimerene izjave zvaničnika jedne države otkrivaju prave namere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava.

- Države članice UN, koje su se voljom predlagača našle u nezavidnoj situaciji, ne treba

dalje dovoditi u zabludu pokušajem predstavljanja navodno revidiranog teksta. Države
članice ne treba dovoditi u zabludu ni o pravovremenosti iniciranja rezolucije o
Srebrenici, jer nasuprot nastojanjima da se 2024. predstavi kao najadekvatnija, godinu u kojoj se nalazimo karakterišu složene geopolitičke okolnosti, pa otvaranje istorijski osetljivih tema samo produbljuje podele i može proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu.

Imajući u vidu, kako je navedeno u pismu srpske strane, nesagledive posledice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, nakrhki proes pomirenja otvaranjem starih rana, još jednom apelujemo na kosponzore da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

- Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podele u

međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u čitavom regionu, zbog čega
pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju, kaže se u pismu Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama.

BONUS VIDEO: BRUTALNA KAMPANjA LAŽI IZ SARAJEVA: Evo šta je Vučić zaista rekao

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (28)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!