TORTURA U LEPOSAVIĆU: Kurtijevi policajci upadali i u škole!

D. Z.

17. 06. 2024. u 07:34

POSLE incidenta koji se dogodio u noći između petka i subote kada su pripadnici tzv. kosovske policije maltretirali dvojicu srpskih mladića, priveli ih i pisali im kaznu zbog navodnog remećenja javnog reda i mira, u subotu po podne pod punom opremom upali su u dve škole u Leposaviću, osnovnu i Srednju školu "Nikola Tesla".

ТОРТУРА У ЛЕПОСАВИЋУ: Куртијеви полицајци упадали и у школе!

foto d.z.

Prema rečima Slađana Radovića, direktora srednje škole koja broji više od tri stotine učenika, tzv. kosovski policajci u školu su ušli iako nisu imali nalog tužilaštva.

- Upad se desio oko 16.30, a mada nisu imali službeni nalog, portir ih je pustio kako mu ne bi pravili probleme. Slikali su kotlarnicu i otišli, a potom su upali u osnovnu školu gde su takođe slikali prostorije - priča za "Novosti" direktor Radović.

Pojašnjava da je upad policajaca smišljen sa namerom da uplaše i zastraše ne samo zaposlene, već i roditelje đaka koji pohađaju ove obrazovne ustanove i to pred kraj školske godine i početak upisa. Cilj im je, ističe Radović, da se što manje učenika odluči da u Leposaviću upiše narednu školsku godinu.

- Razgovarao sam i sa kolegama koji su mišljenja da su pripadnici tzv. kosovske policije spremni na sve, pa i da podmetnu oružje u kotlarnicu kako bi nas optužili da držimo naoružanje u obrazovnoj ustanovi - priča o svojim sumnjama Slađan Radović.

Direktor srednje škole u Leposaviću je pozvao učenike i njihove roditelje da se ne plaše i da slobodno dođu i upišu sledeći razred u ovoj školi jer pravo na obrazovanje niko ne može da im oduzme. Međutim, da na sve moguće načine nastoje da otežaju život Srba na KiM i prikažu i pokažu silu, svedoči incident koji se dogodio u noći između petka i subote kada su pripadnici tzv. kosovske policije maltretirali i priveli dvojicu srpskih mladića.

- Bili smo na veselju, na proslavi punoletstva kod drugarice i izašli smo prekoputa kafića gde smo pevali naše pesme o Kosovu, a zbog toga su nas pripadnici specijalne policije priveli i odveli u pritvor. Prskali su nas suzavcem kada su nas vozili do stanice, a tamo su nas vređali i pitali zašto pevamo te pesme - pričaju za naš list Aleksa Babić i Andrija Antonijević iz Leposavića.

Demokratija uz duge cevi

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković komentarisao je juče upad tzv. kosovskih policajaca u dve škole i istakao da u "srpskim institucijama, koje su osnov formiranja ZSO, tzv. kosovska policija nema šta da traži". On je istakao da se upadom u škole premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo obračunava sa srpskom decom, ukazujući još jedanput i na privođenje dvojice srpskih maloletnika uz upotrebu sile i suzavca. - Laži tzv. kosovske policije ni pas sa maslom ne bi pojeo! Kažu da se suzavac slučajno aktivirao, a maltretiranje i privođenje dece u prisustvu dugih cevi nazivaju "demokratskom procedurom"! Suzavcem na srpsku decu jer su pevala srpske pesme - to je pravo lice Kurtijevog terora! - navodi Petković.

Njima je tzv. KBS pisala kaznu od po 200 evra za navodno remećenje javnog reda i mira. Antonijević smatra da nikoga nisu provocirali svojim pevanjem i dodaje da su osim njih suzavcem isprskali i njihovog druga kao i da su im stavili lisice na putu do policijske stanice.

- Plaše nas i maltretiraju bez ikakvog razloga. Više ne znamo šta smemo a šta ne - kaže Andrija, dok njegovi drugari pitaju da li ta ista tzv. policija zabranjuje albanskoj omladini da peva svoje nacionalne pesme i da li ih hapse zbog toga!

"Mučenje pesmom" zločin

DA prištinske vlasti ne biraju sredstva samo da osude Srbe potvrđuje i presuda kojom je Osnovni sud u Prištini krajem februara proglasio Nenada Arsića (47) iz Čaglavice krivim za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudio ga na šest godina zatvora. Kako se navodi u optužnici, Arsić je optužen da je 1999. godine navodno mučio dva albanska civila tako što ih je prisiljavao da piju alkohol i pevaju srpske patriotske pesme. Arsić je uhapšen 22.

Privođenje i maltretiranja srpskih mladića juče je komentarisao i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je naglasio da međunarodna zajednica o takvim događajima ćuti, a da Beograd ne dobija zvanične informacije:

- Mi kada želimo da saznamo bilo šta što je vezano za bezbednost naših građana unutar Srbije, znači na KiM, mi moramo da se oslanjamo na izvore naših građana, nikakve zvanične informacije nemamo ni od koga ko se bavi tim nekim policijskim poslom.

Podsetio je da je nedavno na administrativnom prelazu zaustavljena jedna osoba za koju je Uprava kriminalističke policije, odnosno službe za otkrivanje ratnih zločina, imala sumnje da je učestvovala u zločinima prema srpskom narodu na KiM:

- Lice je albanske nacionalnosti i on je zadržan. Ne znam da li će protiv njega biti podneta krivična prijava ili ne, ali je tužilaštvo utvrdilo da zaista ima elemenata za tako nešto. Oni su zvali Ujedinjene nacije zbog toga što smo ga mi priveli. A mi, za srpsku decu, kome da se žalimo?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače