"OVO JE POTPUNA FARSA": Zurof jasan - UN najgore mesto za glasanje o pitanju Srebrenice, nadam se da neće biti usvojena

Novosti online

21. 05. 2024. u 12:06 >> 15:56

DIREKTOR Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof izjavio je da se nada da rezolucija o genocidu u Srebrenici neće biti usvojena i da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija najgore mesto za glasanje o tom pitanju jer je, kako je ukazao, reč o političkom glasanju, a ne istorijskoj analizi.

ОВО ЈЕ ПОТПУНА ФАРСА: Зуроф јасан - УН најгоре место за гласање о питању Сребренице, надам се да неће бити усвојена

Foto printskrin jutjub Visegrad24

Zurof je istakao da bi izglasavanje takve rezolucije bilo loše za Balkan i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid.

- Definicija genocida jeste namera da se izbriše, da se potpuno ukloni nacija, zemlja ili određena etnička grupa. Kako možemo da zločin u Srebrenici nazovemo genocidom, ako su srpske trupe dopustile da 25.000 od 33.000 ljudi koji su bili u Srebrenici ode kući a da ih ne povrede na bilo koji način? - naveo je Zurof.

On je napomenuo da nije svaki ratni zločin genocid, kao i da je taj termin zbog Holokausta u Drugom svetskom ratu postao „zlatni standard tragedije“ za sve koji žele zbog svoje tragedije da dobiju više finansijske podrške.

O podršci Nemačke za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Zurof je rekao da je za tu državu rezolucija povoljna jer, kako je ukazao, Nemci, naravno, uvek žele da podele krivicu.

- Dakle, ovo je jedna farsa, ovo je potpuna farsa. Ako je Srebrenica genocid, ko zna koji drugi incidenti koji nisu genocid će doći u UN gde će biti traženo da se predstave kao genocid - upozorio je Zurof i ukazao da postoji opasnost da značenje reči genocid bude razvodnjeno i da izgubi svoj smisao.

Zurof, poznat kao „lovac na naciste“, podsetio je da se ovakvom rezolucijom krši i Dejtonski sporazum.

- Dejtonski sporazum je rekao da sva tri entiteta u Republici Srpskoj moraju da se slože o ovakvom koraku, a do ovoga nije došlo, ovo je bila nezavisna inicijativa od strane Bošnjaka muslimana. Oni su povredili Dejtonski sporazum i žele da dobiju nagradu - kazao je Zurof u intervjuu za Tanjug.

Upitan o tome da li rezolucija o Srebrenici može da poboljša odnose naroda na Zapadnom Balkanu, Zurof je ocenio da će se desiti suprotno.

- Imaće potpuno suprotan efekat. Ovo je loše za Balkan, ovo je loše za istoriju, ovo je loše za, rekao bih, mirovni poredak celog sveta. Ako je sve genocid, to znači da ništa nije genocid - zaključio je Zurof.

BONUS VIDEO: Opozicija i Albanci uoči bitke u Njujorku zasuli Vučića pretnjama i kletvama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)