"ZAPAD, A POSEBNO EU VEOMA LOŠE TRETIRA SRBE" Nosilac liste FPO na predstojećim izborima za EP upozorava - Takva politika izuzetno opasna!

Novosti onlajn

26. 05. 2024. u 09:39

ZAPAD, a posebno EU, veoma loše tretira Srbe, ne samo u vezi sa Kosovom, već uopšteno, ocenio je šef delegacije Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Harald Vilimski dodajući da čitav dijalog između Beograda i Prištine, kako ga zamišlja EU, vidi kao veoma problematičan.

ЗАПАД, А ПОСЕБНО ЕУ ВЕОМА ЛОШЕ ТРЕТИРА СРБЕ Носилац листе ФПО на предстојећим изборима за ЕП упозорава - Таква политика изузетно опасна!

Foto: Kosovo onlajn/Printscreen

Nosilac liste FPO na predstojećim izborima za EP, za Politiku, istakao je da EU, koja tvrdi da je posvećena međunarodnom pravu, posmatra kako se manastiri na Kosovu iznova bezobzirno uništavaju, dok se tamošnjim Srbima onemogućava da ostvare svoja prava.

- EU, koja tvrdi da je posvećena međunarodnom pravu, posmatra kako se manastiri na severu Kosmeta iznova bezozbirno uništavaju, dok se tamošnjim Srbima onemogućava da ostvare svoja prava. EU ne čini ništa po tom pitanju, naprotiv, nastavlja da vrši pritisak na Srbe i daje tzv kosovskoj vladi sve više međunarodnog učešća - upozorava Vilimski.

On smatra da je takva politika izuzetno opasna.

- Čitav dijalog između Beograda i Prištine, kako ga zamišlja EU, vidim kao veoma problematičan. Ne smemo zaboraviti da je Kosovo srce Srbije. Ne govorim ovo kao praznu frazu, već kao istorijsku, kulturnu i političku činjenicu. Zapad, a posebno EU veoma loše tretira Srbe, ne samo u vezi sa Kosovom, nego uopšteno - podvukao je Vilimski.

On je rekao da se zalaže za apsolutnu zabranu proširenja, posebno, kako je dodao, na zemlje koje ne ispunjavaju kopenhaške kriterijume, niti se uklapaju u evropsko-zapadni kanon vrednosti.

- Kandidati kao što su Albanija i takozvano Kosovo, ili pre svega Ukrajina, nisu spremni za pristupanje i bili bi rupa bez dna vredna milijarde evra za neto davaoce kao što je Austrija. Međutim, Srbiju smatramo potencijalno važnim kandidatom i voleli bi da se pridruži, iako bih savetovao Srbima da ne ulaze u ovakvu EU - ukazao je Vilimski.

Rekao je i da bi voleo da, u budućoj Evropskoj komisiji, vidi komesara za migracije umesto komesara za odbranu, jer je to pravi problem Evropljana, koji bi u budućnosti mogao da preraste u veliku krizu ako ne bude opreza.

BONUS VIDEO:

HADžIFEJZOVIĆ NAPAO TVORCE SRAMNE REZOLUCIJE: Vučiću ni Amerika, ni EU, nisu mogli ništa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)