ADVOKATI TRAŽE OD KURTIJA DA SVEDOČI: Suđenje Dragiši Milenkoviću pred Osnovnim sudom u Prištini

D. Z.

27. 05. 2024. u 16:31

Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je nastavljeno suđenje Dragiši Milenkoviću iz Kišnice kod Gračanice osumnjičenom za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

АДВОКАТИ ТРАЖЕ ОД КУРТИЈА ДА СВЕДОЧИ: Суђење Драгиши Миленковићу пред Основним судом у Приштини

foto privatna arhiva

Milenković koji je uhapšen 21 juna prošle godine tereti se da je kao zatvorski čuvar tokom 1999 godine navodno maltretirao i tukao albanske zatvorenike a na današnjem saslušanju završnu reč dalo je i tužilaštvo i odbrana.

- Pre svega, zatvorski čuvar, koju je službu obavljao naš klijent, ne može biti vezan za ratna zbivanja. On je bio civilno lice u službi tadašnjeg Ministarstva pravde i pravosudnog sistema – istakao je po završetku suđenja advokat Živojin Joaknović.

Advokat Dejan A. Vasić podsetio da je optuženi zatražio da u ovom postupku bude saslušan kosovski premijer Aljbin Kurti koji je u to vreme bio pritvoren u zatovoru u Prištini i koji, kako je istakao, odlično poznaje optužnog i zna njegovo ponašenje prema pritvorenicima zatvora.

- Mi smo danas dobili da tako kažem i saglasnost tužilaštva, sud će odlučiti da li će se taj svedok saslušati. U svom obraćanju vezano za to saslušanja premijer je rekao da će on doći u svojstvu u kojem ga bude sud odredio, mi nismo njega pozvali da govori bilo šta osim istine a što se konkretno odnosi na Dragišino delovanje i ponašanje u okružnom zatvoru u Prištni u tom periodu  -naveo je advokat Vasić.

Advokatica Jovana Filipović podsetila je da je dužnost svakog lica koje je pozvano na svedoćenje, da kaže ono što zna o tom konkretnom slučaju, i izrazila nadu da će se kosovski premijer odazvati i reći ono što zna i što mu je poznato iz tog perioda. Inače, Milenkovićevi branioci su naglasili neophodnost donošenja druge sudske mere u odnosu na meru pritvora jer , kako su naglasili, ne postoji ni jedan razlog da se i dalje produži mera pritvora.

- Milenković je stanovnik Gračanice i apsolutno ne postoji bilo kakva opasnost od bekstva ili da se neće odazvati u ovom krivičnom postupku - navela je advokatica Jovana Filipović posle današnjeg ročišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)