UPOZORIO SAM TAČIJA NA OPTUŽBE O OTMICAMA: Austrijski diplomata Jan Kikert svedočio pred Specijalizovanim sudom u Hagu

S.S.R.

28. 05. 2024. u 11:47

PRED Specijalizovanih sudom za ratne zločine na KiM danas svedoči Jan Kikert, austrijski diplomata koji je krajem devedesetih održavao veze sa liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, bio svedok pregovora u Rambujeu i politički savetnik UNMIK.

УПОЗОРИО САМ ТАЧИЈА НА ОПТУЖБЕ О ОТМИЦАМА: Аустријски дипломата Јан Кикерт сведочио пред Специјализованим судом у Хагу

Foto: Printskrin

On je na suđenju Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju rekao da je na leto 1998. Tačija i Veseljija upozorio na "optužbe o pritvaranjima i otmicama" na tzv. Kosovu, ali mu je Tači obećao da će tzv. OVK poštovati Ženevske konvencije.

Kikert je rekao da se "predstavnicima tzv. OVK sretao u pokušaju da pronađe političkog lidera koji će ih predstavljati" i da je " Tači najvažnija osoba kada je u pitanju politički proces".

Tužioci su govorili i o dva dokumenta misije UN iz jula 1999. u kojima piše da su međunarodni zvaničnici upozorili Tačija na zločine nad Srbima i drugim nealbancima i pozvali ga da se to prekine.

Optužnica "četvorku" tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora na Kosovu i Metohiji i u Albaniji od marta 1998. do septembra 1999, nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima. 

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su i: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PRKOSE UEFA! Srpski odgovor na velikoalbanske provokacije je stigao na EURO 2024 (FOTO)