HOĆEMO DA SPREČIMO JOŠ JEDNU KRIZU: Stano - Pitanje otvaranja mosta na Ibru rešavati u okviru dijaloga

Novosti online

31. 05. 2024. u 15:17

PORTPAROL Evropske unije Peter Stano izjavio je da je pitanje otvaranja mosta na Ibru deo dijaloga koji vodi EU i da bi rasprava i bilo kakve odluke vezano za most trebalo da se odvijaju u okviru dijaloga uz učešće predstavnika obe strane.

ХОЋЕМО ДА СПРЕЧИМО ЈОШ ЈЕДНУ КРИЗУ: Стано - Питање отварања моста на Ибру решавати у оквиру дијалога

Foto: Jutjub printskrin/European Commission

Stano je dodao da strane treba da krenu napred u implementaciji postojećih sporazuma i da sprovode obaveze postignute u dijalogu, prenosi "Dukađini".

- Zainteresovani smo da sprečimo još jednu krizu, dosta nam je ovih i nekoliko rešenja i koraka ka deeskalaciji. Što se tiče pitanja o otvaranju mosta u Mitrovici, ono je bilo predmet dva sporazuma o dijalogu uz posredovanje EU 2015. i 2016. I uprkos naporima da se posreduje tokom godina, ovaj most ostaje zatvoren za saobraćaj, rekao je on.

Stano je naglasio da "sve dok je ovo pitanje koje spada u dijalog koji vodi EU, o pregovorima i bilo kakvoj odluci u vezi sa mostom treba razgovarati i donositi odluke u okviru dijaloga, uz učešće predstavnika obe strane", tzv. Kosova i Srbije.

On je istakao da jednostrane akcije skreću fokus sa sprovođenja obaveza iz Sporazuma za normalizaciju odnosa, ocenivši to kao glavni prioritet.

- Ponavljamo pozive stranama da krenu dalje sa sprovođenjem sporazuma koji su na čekanju. Još jednom, sporazum o nagodbi za most je deo dogovora koji su već postignuti u dijalogu, dva puta. Dakle, neizvršene obaveze iz sporazuma moraju se sprovesti bez odlaganja, a to se odnosi i na pitanje mosta, ali i na Sporazum o putu normalizacije odnosa, istakao je on.

Stano je rekao i da "budući da jednostrane akcije udaljavaju fokus sa glavnog prioriteta, prvi prioritet treba da bude sprovođenje obaveza iz Sporazuma za normalizaciju odnosa", naveo je Stano.

BONUS VIDEO: MATURANTI VRAČARSKIH ŠKOLA ODALI POČAST: Đaci polozili cveće za pokojne drugare iz Ribnikara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)