"NEVAŽEĆI" JAČI OD DESET LISTA: Prvi rezultati glasanja tokom izborne noći jasno pokazali da će SNS činiti većinu u Skupštini Grada Beograda

S. Vidačković

04. 06. 2024. u 07:00

KO ćE činiti većinu u Starom dvoru bilo je jasno već posle prvih preliminarnih rezultata za izbor odbornika u beogradskom parlamentu tokom izborne noći. Prema podacima Republičke izborne komisije, u gradski parlament ulazi pet lista. Na osnovu obrađenih rezultata sa 1.195 birališta u prestonici od ukupno 1.265, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je 52,8 odsto, odnosno 366.345 glasova i 64 od ukupno 110 mandata.

НЕВАЖЕЋИ ЈАЧИ ОД ДЕСЕТ ЛИСТА: Први резултати гласања током изборне ноћи јасно показали да ће СНС чинити већину у Скупштини Града Београда

Foto: Tanjug

Drugi je Savo Manojlović sa 17,71 odsto i 122.898 glasova, što će mu doneti 21 odborničko mesto. Sledi izborna lista "Biramo Beograd" Dobrice Veselinovića i Miloša Pavlovića koja ima 12,15 odsto, odnosno 84.337 glasova, te će imati 14 predstavnika u Skupštini Beograda. Lista doktora Branimira Nestorovića "Mi - snaga naroda" dobila je poverenje 8,14 odsto birača i 56.486 glasova, što im obezbeđuje devet mandata u Starom dvoru.

Od ukupno 14 opcija, koliko je učestvovalo na izborima za odbornike Skupštine grada, čak devet je ostalo ispod cenzusa sa rezultatom koji je manji od broja nevažećih listića (1,9 odsto). Nevažeći glasovi jači su i od manjinske Ruske stranke, koja sa 1,16 odsto glasova i dva mandata ulazi u prestonički parlament.

Ovako "čisti" rezultati jasno nagoveštavaju kraj prinudne uprave u prestonici, kojom od novembra prošle godine rukovodi Privremeni organ. Kandidat za gradonačelnika Beograda na listi naprednjaka Aleksandar Šapić rekao je u izbornoj noći da očekuje da će uskoro biti formirana Skupština grada, kako prestonica više ne bi bila u privremenom funkcionisanju.

- Imao sam težak period sa Privremenim organom, trudili smo se da Beograđani to ne osete - istakao je Šapić. - Nema prostora za preteranu euforiju. Sada je na nama da opravdamo poverenje, da budem dobar gradonačelnik svima, i onima koji nisu glasali za mene. Očekujem brzo formiranje gradske vlasti, očekujem da Beograd doživi infrastrukturne i kvalitativne promene. Cela Srbija će da iskoristi "Ekspo", ali Beograd najviše jer je u našem gradu.

U nedelju je na glasanje u Beogradu izašlo 46,6 odsto birača, odnosno 697.680 od ukupno 1.602.150 upisanih u birački spisak.

Veća podrška prethodno

Nevažećih listića bilo je 1,9 odsto, što je rezultat do kog nije moglo da "dobaci" čak deset stranaka - "Ćale, ovo je za tebe", "1 od 5 miliona", "Narodna lista", "Beograd naš grad", "Srbi i Rusi braća zauvek", "Beograd je svet(a)" Usamea Zukorlića, "Dosta je bilo" Saše Radulovića, "Mi - glas iz naroda", Unija Roma Srbije i "Za zeleni Beograd" Dejana Žujovića!

Zanimljivo je i to što je za učestvovanje na gradskim izborima bilo potrebno prikupiti najmanje 3.000 potpisa, a dve liste dobile su veću podrške tokom sakupljanja parafa za kandidaturu nego na glasanju.

Koliko je velika razlika u glasovima između onih koji su ušli u beogradski parlament i onih koji ostaju napolju, svedoči činjenica da nijedna opcija nije bila ni blizu praga od tri odsto! Ispod cenzusa ostali su "Za zeleni Beograd" Dejana Žujovića sa 1,1 odsto odnosno 7.983 glasa, zatim "Mi - glas iz naroda" sa 0,9 odsto i 6.479 glasova, kao i Saša Radulović sa 0,9 odsto i 6.468 glasova. Za Pokret "1 od 5 miliona" glasalo je 0,8 odsto odnosno 6.178 birača, za "Ćale ovo je za tebe" 0,7 odsto odnosno 5.230 glasova, za "Narodnu listu" 0,5 odsto odnosno 3.990 birača, a lista Usamea Zukorlića "Beograd je svet(a)" osvojila je svega 920 glasova, odnosno 0,1 odsto. Slično su prošle i manjinske stranke Unija Roma, koja je osvojila 0,4 odsto odnosno 3.101 glas i koalicija "Beograd naš grad" sa 0,3 odsto odnosno 2.200 glasova.

Kada će biti formirana Skupština grada Beograda, još uvek nije poznato. Vreme za konstituisanje počinje da teče kada Gradska izborna komisija objavi konačne rezultate glasanja, a do izbora može da prođe i nekoliko meseci. Za formiranje većine u Gradu potrebno je najmanje 56 odbornika, od ukupno 110, koliko ih broji gradski parlament.

Kada GIK objavi konačne rezultate i usvoji rešenja o dodeli odborničkih mandata, tada počinje da teče rok od 30 dana u kome treba da bude održana konstitutivna sednica. Njen datum preciziraće predsednik Skupštine grada iz prethodnog saziva Nikola Nikodijević. Dok se ne izabere novi čelnik prestoničkog parlamenta, sednicu vodi najstariji odbornik.

Nikad mirniji izbori

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić rekao je da je izborni dan protekao bez većih problema, da su sva biračka mesta otvorena na vreme, sem jednog na Čukarici, gde je problem brzo rešen.

- Kao predsednik GIK u pet izbornih ciklusa, moram da istaknem da nikad nisu održani mirniji izbori - kazao je Lukić.

Na prvoj, konstitutivnoj sednici se verifikuju mandati odbornika, formiraju se odborničke grupe, a osim predsednika Skupštine, biraju se njegov zamenik i sekretar, tajnim glasanjem. Odmah po završetku konstitutivne sednice Skupštine grada, zakazuje se nova, na kojoj se biraju gradonačelnik i članovi Gradskog veća. Gradonačelnika bira Skupština grada, iz reda odbornika, na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinskom voljom od ukupnog broja odbornika. Prvi čovek prestonice ima zamenika koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti i sprečenosti da obavlja svoju funkciju. Kandidata za gradonačelnika i njegovog zamenika predlaže predsednik gradske Skupštine, iz reda odbornika. Kada budu izabrani, prestaje im odbornički mandat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu