POTVRĐENA OPREDELJENOST: Nastavak iskrene, prijateljske i plodonosne saradnje između Srbije i NR Kine

Novosti online

04. 06. 2024. u 15:05

DELEGACIJA Narodne skupštine Republike Srbije sastala se četvrti put, u okviru Komisije za saradnju sa Svekineskim narodnim kongresom (SK SKNK) sa kolegama iz Narodne Republike Kine.

ПОТВРЂЕНА ОПРЕДЕЉЕНОСТ: Наставак искрене, пријатељске и плодоносне сарадње између Србије и НР Кине

Foto: Narodna skupština

Tom prilikom potvrđena je čvrsta opredeljenost obe zemlje za nastavak pre svega iskrene, prijateljske i plodonosne saradnje utemeljene na najvišem nivou zvaničnika, predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš je na početku izrazila zadovoljstvo što su i predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Si Đinping prepoznali u zajedničkoj izjavi upravo Komisiju za saradnju kao mehanizam za nastavak kontinuiranog produbljivanja prijateljstva između Srbije i Kine. Istakla je duboku zahvalnost NR Kini na posvećenosti u očuvanju svetskog mira i stabilnosti i poštovanju međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Srbiji po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta po pitanju Kosova i Metohije, kao i zahvalnost na podršci u međunarodnim organizacijama i institucijama, a pre svega Ujedinjenim nacijama.

Foto: Narodna skupština

- Sva ova teška pitanja sa kojima se Srbija suočava lakše se prevazilaze uz pomoć i podršku naših iskrenih prijatelja, među kojima Kina zauzima posebno mesto. Srbija neizmerno ceni što smo prva zemlja u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa kojom će Kina izgraditi kako je predsednik Si rekao zajednicu sa zajedničkom budućnošću u Novoj eri - naglasila je ona.

Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu dr Uglješa Mrdić naznačio je da se odnosi dve zemlje ogledaju u uzajamnom uvažavanju, podršci u pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za dve strane, posebno kada je u pitanju očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti dve zemlje, kao i u oblasti uzlazne ekonomske saradnje. Rekao je da poseban pečat i kvalitet izvanrednih političkih odnosa daju i lični prijateljski odnosi predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Takođe, rekao je da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja vrlo važan segment daljeg produbljivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva i da je ukupna međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila izuzetno dobra i pratila je trend opštih bilateralnih odnosa.

Foto: Narodna skupština

 

- Sa ponosom mogu da istaknem da je u prethodnom sazivu Narodne skupštine, Poslanička grupa prijateljstva sa Kinom imala 100 članova od 250 poslanika koliko broji Narodna skupština. Taj podatak govori o želji i zainteresovanosti poslanika da rade na unapređuju odnosa sa Kinom - zaključio je Mrdić.

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Paunović govorila je na temu bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje, kao i na temu zaštite životne sredine i energetike. Ona je rekla da je već tri godine za redom NR Kina najveći strani investitor u Srbiji i da se svrstava u red naših najznačajnijih ekonomskih partnera. Predložila je unapređenje saradnje u sferi investicija, i to posebno kroz greenfield, proces privatizacije i projekte javno-privatnog partnerstva.

Foto: Narodna skupština

 

Posebno je naglasila značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom koji stupa na snagu 1. jula 2024. godine. U cilju povećanja izvoza u NR Kinu, osim učešća na sajmovima, zamolila je kineske prijatelje da se razmotri mogućnost za unapređenje saradnje kroz organizovanje trgovinskih misija, obuke o najboljim načinima za predstavljanje na kineskom tržištu i uspostavljanje bliže saradnje institucija za promociju trgovinske saradnje.

- Kada govorimo o bilateralnim sporazumima Srbije i Kine, primena Sporazuma o slobodnoj trgovina je prvi korak zajedničke budućnosti Srbije i Kine. Pred nama su veliki zadaci jer smo u obavezi da ispratimo državničku viziju naša dva predsednika za koje slobodno mogu reći da su najvažniji faktor mira i stabilnosti na svetskoj političkoj sceni - izjavila je Paunović.

Foto: Narodna skupština

 

Savetnik predsednice Narodne skupštine dr Mihailo Jovanović rekao je da je NR Kina u prethodnim godinama bila važan faktor u razvoju Srbije i da ovaj susret delegacija potvrđuje ogroman potencijal praktične saradnje o kojoj su početkom maja razgovarali dvojica predsednika. On je istakao dostignuća i uspeh Srbije u razvoju veštačke inteligencije, IKT sektoru, biotehnologiji, verujući da je pred nama jedno novo poglavlje kroz intenziviranje saradnje u oblasti IKT-a, imajući u vidu da upravo Kina, diktira globalne trendove u inovacijama i tehnološkim dostignućima i da će Memorandum o razumevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije kao i o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija između naše dve zemlje, tome pomoći.

- Zahvaljujući odlučnoj i odgovornoj politici predsednika Vučića, naša država je 2014. godine ušla u fazu progresivnog razvoja čitavog društva. Tadašnja premijerka Ana Brnabić i svesrdna podrška predsednika Vučića su postavili temelj modernizacije Srbije i najzaslužniji su što IKT sektor iz godine u godinu beleži najveću stopu rasta, najbrže je rastuća privredna grana u Srbiji, a naša zemlja u pogledu digitalizacije i veštačke inteligencije je među vodećim u Evropi. Iskreno verujem da ćemo, u godinama pred nama, zajedničkim radom sa NR Kinom, posvećenošću i bezrezervnom uzajamnom podrškom na geopolitičkoj sceni doprineti daljem intenziviranju sveukupne saradnje naše dve zemlje, predvođeni snažnim političkim i prijateljskim odnosima predsednika - izjavio je Jovanović.

Foto: Narodna skupština

 

Potpredsednik SK SKNK Peng Ćinghua poželeo je srdačnu dobrodošlicu srpskim kolegama i rekao da veruje da će uz zajedničke napore ta Komisija doprineti kako produbljivanju odnosa između dve zemlje, tako i između dve zakonodavne institucije. Jasno je naznačio da je nedavna istorijska poseta kineskog predsednika Srbiji otvorila novo poglavlje saradnje i da su predsednici Aleksandar Vučić i Siđinping zaslužni za skok i istorijske uspehe naših odnosa, kao i da je to put ka građenju zajedničke budućnosti i da su Srbija i Kina čelični prijatelji koji dele i dobro i zlo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto