ČAČANI ZA NOVA LICA, FIJASKO VELJE I BOŠKA: Politički veterani nisu dobro prošli na izborima u svom rodnom gradu

V. Ilić - M. Stanojković

05. 06. 2024. u 13:08

NEOČEKIVANO dobar rezultat dve građanske frakcije na upravo završenim lokalnim izborima u Čačku pokazao je da birači u ovom gradu traže nova lica. Ovakvu poruku Čačani su poslali političkim veteranima sa decenijskim stažom na čelu grada, poput bivšeg ministra i gradonačelnika Velimira Ilića, koji se nije proslavio u svom rodnom gradu.

ЧАЧАНИ ЗА НОВА ЛИЦА, ФИЈАСКО ВЕЉЕ И БОШКА: Политички ветерани нису добро прошли на изборима у свом родном граду

Foto: Tanjug/Tara Radovanović/Jovan Nikolić

Najveće iznenađenje je uspeh grupa građana - GG Ivan Ćalović sa osvojenih 12 mandata, kao i "Probudimo Čačak", koja će u lokalnom parlamentu imati 10 odbornika. Istovremeno, od Ilićeve najave "zanovljenja" i "sigurne pobede" - stigao je do izbornog posrnuća. "Svi za Čačak" osvojio je četiri mandata. Poredeći rezultat iz 2020. godine (2.616 glasova) i sadašnji, kada je za njegovu listu glasalo 2.885 Čačana, ni četvoročlana koalicija Nove Srbije sa Narodnom strankom, POKS, Pokretom poljoprivrednika nije mu popravila skor. U odnosu na prethodne izbore njegovu frakciju podržalo je svega 269 birača više, pa će bivši ministar za kapitalna ulaganja i infrastrukturu, morati da poradi do sledećih izbora na stranačkoj infrastrukturi.

- Mnogi moji prijatelji i poznanici su insistirali da se sve zanovi i da krenemo da nešto učinimo. Očekujem sigurnu pobedu u Čačku. Izmirili smo se i sve zaboravili - govorio je Ilić uoči izbora.

I još jedan Čačanin, nekadašnji lider Dveri Boško Obradović, posle kraha na decembarskim parlamentarnim izborima, kada njegova stranka nije uspela da pređe cenzus, odlučio je da se vrati u "čačansku arenu" i gradi politiku "izpočetka". Svestan da je njegova partija, kako je govorio, 2016. godine imala 25 odsto podrške u Čačku i da je, u međuvremenu, zapostavio svoj zavičaj. Ipak, na ovim izborima očekivao je više, iako, kako kaže, može da bude zadovoljan rezultatom od četiri odbornička mesta.

- S obzirom na to da smo jedina stranka koja je izašla samostalno na lokalne izbore u Čačku, možemo biti zadovoljni sa oko šest odsto glasova - odgovara Obradović na pitanje "Novosti" da li je zadovoljan rezultatom, budući da se na lokal vratio s namerom da popravi pozicije u rodnom gradu i republičke teme zameni lokalnim.

Naprednjacima 40 odbornika

KONAČNI rezultati u Čačku potvrđuju da će lista "Aleksandar Vučić - Čačak sutra" imati većinu sa 40 mandata, a opozicija 35, računajući i Rusku stranku za koju se spekuliše da će dati podršku vladajućoj koaliciji.

Lista oko naprednjaka osvojila je 23.142 glasa (50,25 odsto). Za GG Ivan Ćalović glasalo je 6.932 građana (15,05), "Probudimo Čačak" osvojio je 6.153 glasa (13,4), "Svi za Čačak" 2.885 (6,3%), "Čačak protiv nasilja" ima četiri mandata sa 2.827 glasova (6,15) za Dveri je glasalo 2.636 birača (5,7). Ruska stranka je osvojila 488 glasova (1,06) i jedan mandat.

On pojašnjava da su osvojili sami isto kao dve opozicione liste sa po šest i četiri stranke u koaliciji.

- Očekivali smo i više, a imamo po 10 odsto u proseku svuda gde smo imali dobre kandidate za odbornike. Izašli smo pod svojim imenom i prezimenom i nismo se krili iza šefova iz Beograda. Birači su se očito zaželeli novih lica u politici i to je donelo uspeh dvema grupama građana na lokalnom nivou. Podržavam svako podmlađivanje naše političke scene, ali i upozoravam da ne ispadnu šlageri jedne sezone bez kondicije za dugu i upornu borbu.

Pad glasova

U ČAČKU je Nova Srbija bila na vlasti 16 godina u kontinuitetu, od 1996. do 2016. godine, kada je na lokalnim izborima najviše glasova osvojio SNS. Ilić je bio gradonačelnik Čačka dva puta uzastopno. Njegova lista 2016. osvojila je sedam mandata sa 4.467 glasova.

S druge strane, Dveri su na izborima 2016. imali značajniju podršku 13.460 Čačana i osvojili 21 mandat, dok su na upravo završenom glasanju osvojili 2.636 glasova i 17 odborničkih mesta manje.

Obradović navodi da će o daljem političkom angažmanu, posle ovog izbornog rezultata, odlučiti zajedno sa saborcima iz Dveri:

- Čeka nas sabor i izbor novog rukovodstva na jesen. Svakako ostajem posvećen Čačku, Šumadiji i zapadnoj Srbiji koji nemaju koga da ih predstavlja u Beogradu, jer svu vlast drže Beograđani i Novosađani i u Skupštini i u Vladi. To mora da se menja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška