SABOR UZ "MIGOVE" I GIGANTSKO KOLO U SRCU BEOGRADA: Skup Srba iz Srbije i Srpske

M. Stanojković

07. 06. 2024. u 07:00

SVESRPSKI sabor koji će biti održan sutra u Beogradu nosi glavnu poruku da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose sa svima u regionu.

САБОР УЗ МИГОВЕ И ГИГАНТСКО КОЛО У СРЦУ БЕОГРАДА: Скуп Срба из Србије и Српске

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Tokom okupljanja, uz prisustvo rukovodstava Srbije i Republike Srpske, te velikodostojnika SPC biće donete važne odluke za opstanak našeg naroda, za njegov ekonomski napredak, očuvanje jezika, ćiriličnog pisma i zajedničke kulturne baštine i potpisano nekoliko sporazuma o saradnji u mnogim oblastima. Biće predstavljena i deklaracija, a koju bi trebalo da usvoje skupštine Srbije i Srpske, koja će sadržati odgovore na aktuelne pritiske kojima su izloženi Srbi, ali i naglašeni budući koraci.

Program će početi u 9.00 molebnom u Hramu Svetog Save, potom će u 11.00 biti održani bilateralni sastanci dveju delegacija, a u podne i zajednička sednica dveju vlada. Za 13.00 planirano je zajedničko obraćanje predsednika Srbije i Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, nakon čega se očekuje da u Skupštini Srbije bude upriličena zajednička sednica dva parlamenta. Poziv da prisustvuju saboru dobili su svi poslanici, i vlasti i opozicije. Dolazak su potvrdili predsednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić, lider DNP Milan Knežević, prvi čovek Prave Crne Gore Marko Milačić, gradonačelnici Pljevalja i Nikšića Dario Vraneš i Marko Kovačević, kao i lider Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković. Nizu ceremonija prisustvovaće i ratni veterani, porodice žrtava rata...

Na Trgu republike, na kom će biti glavni program, očekuje se da prisustvuje oko 10.000 ljudi. Prvi put na jednom mestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Srpske. Oko 2.500 igrača iz 48 kulturno-umetničkih društva razviće veliko kolo, a pet "migova" nadletaće taj prostor u srcu Beograda. Osim u prestonici, slični programi planirani su i u drugim gradovima Srbije i Srpske.

Kako je najavio predsednik Vučić, sabor će biti događaj koji bi trebalo da unapredi očuvanje kulture sećanja, sa obe strane Drine.

- Imaćemo mnogo toga važnog i zajedničkog u sferi kulture i da se konačno odrede svi zadaci po pitanju izgradnje i u Donjoj Gradini i u Beogradu Muzeja žrtava Jasenovca. Veoma je važno da se s tim krene - rekao je Vučić za RTS.

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da će ovaj skup biti potvrda jedinstva, nastavak saradnje, jačanje povezanosti uz dobrosusedske odnose.

- Niko nema potrebe da se plaši, ovo je znak naše sabornosti, ovo nije protiv bilo čijeg drugog interesa, uvek ćete imati one koji su nezadovoljni, ovo je jedna čista ideja, zasnovana na čistim namerama. Takva će ostati i kad se završi saborovanje, ali će trasirati put za zajedničke ciljeve - istakla je Cvijanovićeva.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić poručio je da Drina "ne treba da bude razdelnica već kičma" i dodao da ona to jeste:

- Jako je važno da Srbi sa obe strane u identitetskom smislu, ne državnom, budu jedinstveni po svim važnim pitanjima za budućnost srpskog naroda.

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je Srni da su oni koji su nasiljem i rušenjem bivše države razdvajali srpski narod u više zemalja morali da računaju na koordinaciju srpske nacionalne politike.

- U tom smislu saborovanje je postkonfliktni doprinos konsolidaciji prilika ne samo u vezi sa pitanjima koja se tiču srpskog naroda, nego i izgradnji produktivnih odnosa sa drugim narodima na Balkanu - naveo je Tadić.

On je rekao da se Svesrpski sabor ovaj put održava u Beogradu, ali da smatra da ubuduće treba da se organizuje i u Podgorici, Banjaluci i drugim gradovima.

Kojić: Srbija naša majka

MI smo jedan narod, nažalost, živimo u dve države, ali mi smo uvek Srbiju smatrali svojom majkom i tako će ostati.

Ovo je uoči sabora istakao predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

On je rekao da je srpski narod zahvalan predsedniku Srbije za borbu koju je vodio da kompletan srpski narod ne bude etiketiran kao genocidan.

- To je nešto što je on u velikoj meri i uspeo. Posebno su mu zahvalne porodice srpskih žrtava, a naročito iz Podrinja, Srebrenice - naveo je Kojić i izrazio uverenje da će se uskoro sastati sa Vučićem.

"Očevi i oci" u Banjaluci

NARODNO pozorište iz Beograda daće specifičan doprinos Svesrpskom saboru tako što će ga proslaviti u Banjaluci, gde sutra gostuje u Narodnom pozorištu Republike Srpske sa predstavom "Očevi i oci", višestruko nagrađivanim komadom rađenim prema romanu Slobodana Selenića. Direktor pozorišta Svetislav Bule Goncić najavio je da će učestvovati na sastanku u Ministarstvu kulture Srbije na kojem će se okupiti rukovodioci ustanova kulture iz Srbije i Srpske, razmeeniti iskustva i dogovoriti se o budućoj saradnji.

Fudbal i defile brodova

NA Trgu republike biće postavljen video-bim, sa kojeg će moći da se prati fudbalska utakmica Srbija - Švedska. Osim toga, u večernjim satima planiran je defile brodova na Savi uz baklje i zastave.

Obnova Sporazuma o paralelnim odnosima

GENERALNI sekretar Narodne skupštine Srpske Boran Bosančić izjavio je da je Svesrpski sabor jedinstvena prilika da se Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Srpske i Srbije na neki način obnovi dodatnim sporazumima.

- Ovaj sporazum potpisan je pre 23 godine, formalni je sporazum koji je objedinio i napismeno postavio bratsku vezu Srbije i Srpske, odnosno srpskog naroda - rekao je Srni Bosančić.

Narodna skupština Srpske usvojila je 7. juna 2001. godine Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza između SR Jugoslavije i Republike Srpske. Ovaj sporazum, koji proizilazi iz Dejtonskog ugovora, potpisan je radi razvijanja saradnje između Srpske i Srbije u oblastima privrede i korišćenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, kao i nauke i tehnologije, te obrazovanja.

Sramotne ucene Zapada

PREDSEDNICA Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor izjavila je da će sabor pružiti priliku da se formuliše zajednički stav Srba po pitanju neiskrene politike koju protiv njih i Srbije vodi kolektivni Zapad i određene velesile:

- Ne možemo da dozvolimo da Srbi budu meta svih napada, osuđeni za sve, jedini krivci. Ne sme se dalje dozvoliti stigmatizacija srpskog naroda. U 21. veku sramota je da zapadne sile ucenjuju slabije države, vrše na njih otvoreni i tajni pritisak, kako bi na taj način u međunarodnim organizacijama postigle svoje ciljeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVO: Hiljade ustaša došlo na Hrvatska - Italija! I žene, i starci, svi pevaju strašne stihove!