LEPO JE VUČIĆ SVE REKAO: Ukrajina pred vratima Evropske unije

Novosti online

07. 06. 2024. u 10:08

PO ko zna koji put obistinile su se reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ovoga puta tiču se pridruživanja Ukrajine EU.

ЛЕПО ЈЕ ВУЧИЋ СВЕ РЕКАО: Украјина пред вратима Европске уније

Foto AP

Naime, Evropska komisija danas će objaviti da želi da započne zvanične pregovore o pridruživanju Ukrajine u EU, prenosi "Fajnenšal tajms".

Kako navode, pregovore će započeti ovog meseca.

Podsetimo, pre samo mesec dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da niko neće biti deo EU pre Ukrajine, a sada se još jednom dokazalo da su se njegove reči obistinile.

- Znam da nećemo biti deo Evropske unije, niko od nas, pre Ukrajine. U junu se očekuje velika pobeda Ukrajine na političkom planu u Briselu. Moja je procena, zapamtite moje reči, nisam to čuo ni od koga iz Evrope, kad god da bude ulaz, niko neće ući pre, možda samo simultano, istovremeno sa Ukrajinom. Za njih je Ukrajina apsolutno najvažnija, ima ogroman broj stanovnika, značajna teritorija, u ratu su, sve razumemo - rekao je predsednik.

- Kada ćemo ući u Evropsku uniju, da li ćemo ući zajedno sa Ukrajinom, to je drugi problem. Vi imate vaše mišljenje, ali moja inteligencija meni govori da sam ja u pravu. I naravno, to je nešto što se trenutno događa. Verovatno ćemo čekati još nekih šest godina, što je takođe u redu - istakao je Vučić.

Naime, ovim činom Evropska komisija želi da pokaže podršku Ukrajini pre početka mađarskog predsedavanja EU. Evropska komisija će danas saopštiti da Ukrajina sada ispunjava neophodne kriterijume za pridruživanje zajednici, uključujući mere za borbu protiv korupcije, ograničenja političkog lobiranja, pravila o prijavljivanju imovine za državne službenike i zaštitu jezika koje koriste nacionalne manjine, rekli su izvori.

Kako se navodi, u petak će se razgovarati i o pristupanju Moldavije EU. U isto vreme, EU se neće baviti pitanjem pridruživanja Gruzije zbog zakona o stranim agentima koji je usvojila ta zemlja, a koji je više puta kritikovan od strane evropskih zemalja.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA ROKVIĆ NASTAVLJA HUMANITARNU MISIJU: Patike sa hodočašća prodate za pola miliona - evo koliko novca je do sada sakupljeno (FOTO)