SABOR SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: Ministarka Đukić Dejanović sa kolegama iz RS

Lj.B.

07. 06. 2024. u 21:49

U OKVIRU Sabora Republike Srbije i Republike Srpske danas je održan susret direktora škola koje nose ime pesnika Branka Radičevića.

САБОР СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Министарка Ђукић Дејановић са колегама из РС

Foto: Ministarstvo

Direktori su obišli Osnovnu školu „Branko Radičević" na Novom Beogradu i prisustvovali priredbi koju su, povodom 200 godina od rođenja za srpsku književnost značajnog pisca, pripremili učenici ove škole.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić poželeo je dobrodošlicu direktorima škola iz Republike Srpske i istakao da su učenici osnovnih škola budućnost našeg naroda. 

- Od ključne važnosti da im pružimo najbolje moguće obrazovanje, zasnovano na savremenim pedagoškim metodama, ali i ukorenjeno u našoj bogatoj kulturnoj i istorijskoj tradiciji. Ovaj Sabor nam omogućava da razmotrimo najbolje prakse, inovacije i iskustva koja mogu doprineti ovom cilju - rekao je pomoćnik ministra Pašić. 

Direktori škola koje nose ime pesnika Branka Radičevića odali su počast srpskom pesniku i položiti venac na spomenik pesniku na Kalemegdanu.

U okviru Sabora Republike Srbije i Republike Srpske, ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić razgovarale su danas sa direktorima škola koje nose ime pesnika Branka Radičevića o saradnji škola iz Srbije i Republike Srpske.

Ministarka prosvete Đukić Dejanović istakla je na sastanku da Srbija i Republika Srpska imaju jaku saradnju u oblasti prosvete, da se ona ostvaruje i na nivou institucija i na nivou ustanova, kao i da će biti među prioritetima u narednom periodu, što potvrđuju i brojni potpisani sporazumi.

Učenici iz Republike Srpske posećuju i učestvuju u programima Naučno-obrazovnog kulturnog centra „Vuk Karadžić“ u Tršiću,  koji promovišu proučavanje srpskog jezika i književnosti, kulture, običaja i folklora, ali se realizuju i brojne zajedničke aktivnosti na nivou škola, učeničkih zadruga i domova učenika“, rekla je ministarka i naglasila da se zajednički rad nastavlja u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

Đukić Dejanović je poručila da se kroz saradnju i zajedničke projekte mogu ostvariti značajni pomaci u kvalitetu obrazovanja i stvoriti uslovi u kojima će deca rasti kao svestrani i obrazovani pojedinci.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da je cilj da se saradnja između dve vlade, odnosno dva ministarstva na polju obrazovanja intenzivira i unapredi saradnja obrazovnih ustanova, razmena profesora, učenika i studenata.

Ministarka Đukić Dejanović i ministarka Stojičić poručile su direktorima škola iz Srbije i Republike Srpske koje nose ime Branka Radičevića da imaju posebnu odgovornost da čuvaju i prenose zaostavštinu ovog značajnog srpskog pesnika.

U okviru Sabora Republike Srbije i Republike Srpske, ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović održala je danas u Beogradu sastanak sa v.d pomoćnika ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelena Starčević i rektorima univerziteta iz Republike Srpske i Republike Srbije.

Ministarka je ocenila da će današnji sastanak doprineti produbljivanju međuuniverzitetske saradnje i saradnje visokoškolskih ustanova iz Republike Srbije i Republike Srpske, a današnji sastanak je prvi korak.Ona je istakla da je jedan od mogućih modaliteta produbljivanja saradnje formiranje asocijacije srodnih fakulteta.

Đukić Dejanović je istakla da je važno da fakulteti i univerziteti imaju što više različitih aktivnosti koje su usmerene na širenje naučne saradnje, značajniju razmenu studenata i profesora, izdavačku delatnost, organizaciju naučnih konferencija i različitih vrsta naučnih, stručnih, obrazovnih i kulturnih događaja.

Ona je ocenila da je od rektora univerziteta dobila dragocene informacije i da je današnji sastanak  prvi korak napred ka izgradnji još čvršćih mostova saradnje univerziteta Republike Srbije i Republike Srpske.Sastanku su prisustvovali rektori i predstavnici Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu,  Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici,  Univerziteta u Novom Pazaru, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Univerziteta odbrane,  Univerziteta u Istočnom Sarajevu i  Univerziteta u Banja Luci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru