SNAŽNA PORUKA LAVROVA UČESNICIMA SVESRPSKOG SABORA: Zapad želi da rasturi Srbe, jedinstvo potrebnije nego ikad

Novosti online

07. 06. 2024. u 22:53

SERGEJ Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, uputio je pismo učesnicima Svesrpskog sabora.

СНАЖНА ПОРУКА ЛАВРОВА УЧЕСНИЦИМА СВЕСРПСКОГ САБОРА: Запад жели да растури Србе, јединство потребније него икад

Foto Tanjug/AP

"Dragi srpski prijatelji!

Naše narode spajaju viševekovne veze, zajedničke tradicionalne vrednosti, prijateljstvo provereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život.

Danas se suočavamo sa novim izazovima, udruženo se suprotstavljajufii snagama koje pokušavaju da celom svetu nametnu svoja pravila, izvrnu istoriju, usade u svest naše dece tuđe i antihumane postulate. Junački srpski narod je jasno pokazao da neće se pomiriti sa neokolonijalnim porobljavanjem.

Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi. Jedinstvo je sada važnije nego ikada. Ono je upisano u genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici — u čuvenoj krilatici „Samo sloga Srbina spasava".

Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susedima. Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava. Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavićemo da gradimo novi svetski poredak — na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa.

Sergej Lavrov

Moskva, 8. jun 2024. godine"

Dokument

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi