VUČIĆ ZA "VELTVOHE": Bilo se blizu rešenja za pitanje KiM, a sad se čak i ne razgovara iako je Beograd uvek za dijalog

Novosti online

09. 06. 2024. u 10:51

PREDSEDNIK SrbijeAleksandar Vučić izjavio je da je za pitanje Kosova i Metohije potreban kompromis, kao i da se bilo blizu takvog rešenja, ali da ono nije postignuto, jer Priština ne ispunjava svoje obaveze. Sada se, kaže, čak ni ne razgovora, iako je Beograd za dijalog uvek spreman.

ВУЧИЋ ЗА ВЕЛТВОХЕ: Било се близу решења за питање КиМ, а сад се чак и не разговара иако је Београд увек за дијалог

Foto: Printskrin

U video intervjuu za švajcarski Veltvohe, Vučić je poručio da se duboka veza Srba sa tzv. Kosovom ne može prekinuti onako kako to žele u delu zapadnih zemalja.

Na pitanje o značaju tzv. kosovskog pitanja za njega i za Srbiju, kazao je da će mu, ako počne da govori o prošlosti i srpskom narodu, svi reći da je okrenut ka prošlosti.

Ukazao je da ljudima najviše smetaju dvostruki standardi u pristupu pitanju tzv. Kosova i Ukrajine, što se, kaže, može čuti na svakom koraku u Beogradu.

- Potrebno je kompromisno rešenje, bili smo blizu. Nisu želeli da se postigne. Sada smo udaljeni od kompromisnog rešenja, čak i ne pričamo jedni sa drugima, iako smo mi spremni da razgovaramo. Oni ne žele da osnuju ZSO, što je obaveza iz prvog sporazuma. Teška je situacija, ali učinićemo sve da sačuvamo mir - poručio je predsednik Srbije.

Na pitanje šta je za njega najvažnije u vezi sa tzv. Kosovom, Vučić je naveo da je potrebno međusobno poštovanje.

- Ne može biti jednostranog rešenja, po kojem Albanci dobijaju sve, a Srbi gube sve. Niko nije glup u Srbiji. Znamo kako je teška situacija, ali zato insistiramo na kompromisnom rešenju. Verujem u građane Srbije, verujem u region. Trebaju nam otvorene granice ili da nemamo granice između Srbije, BiH, Albanije, Severne Makedonije... Nismo, nažalost, blizu tome. Moramo staviti ekonomiju u fokus. Na drugoj strani imate rat u Ukrajini, uzavrele emocije... Kada pričate Srbima o (tzv.) Kosovu - svaka pesma koju pevamo dolazi sa (tzv.) Kosova. Nije ništa ni protiv koga, ali smo na dubok način povezani sa (tzv.) Kosovom. Ne možete tu vezu da prekinete na način kakav žele ljudi sa Zapada - napomenuo je predsednik Srbije.

Na pitanje koliko je zabirunut za eskalaciju situacije u Ukrajini, kaže da je njegov pristup drugačiji, jer bi želeo da vidi mir, a većina drugih - pobedu jedne ili druge strane.

- Kada želite mir, onda možete lako sagledati probleme sa kojima se suočavamo. Kada imate narativ i retoriku koja pogoršava situaciju svakog dana, onda je sve drugačije… Ako velike sile ne urade ništa u kratkom vremenskom roku, uveren sam da smo pred pravom katastrofom - upozorio je Vučić.

U vezi sa odobrenjem zapadnih zemalja Ukrajini da koristi njihovo naoružanje za napade na rusku teritoriju, upitan gde su Putinove "crvene linije", kaže da je uvek oprezan u proceni daljih koraka predsednika Rusije, jer "ne vidi kroz njegove oči", ail veruje da će ta odluka samo doprineti daljem pogoršanju situacije.

Na tvrdnje zapadnih lidera da je Putin imperijalistički diktator, koji će posle Ukrajine napasti i druge zemlje, te da je to razlog za rat, kaže da drugačije na to gleda:

- Mi osuđujemo napad na Ukrajinu. Ali, kompleksnije je i komplikovanije, ako želite da pravite te jednačine - šta ste radili sa Srbijom 1999. i 2008? Nema odgovora. Putin sada u svojim izjavama koristi presedan (tzv.) Kosova. Nije bilo odgovora na to. Jedini odgovor od Merkelove je da se dogodilo krvoproliće osam godina na (tzv.) Kosovu. To nije baš tačno, ali na kraju je Putin rekao da se to isto desilo i u Donbasu.

Putin će, kaže, uvek koristiti presedan tzv. Kosova, što nije dobro za Srbe, ali priznaje da bi na Putinovom mestu i sam radio isto.

- Ono što situaciju čini još komplikovanijom je što svi govore samo o ratu, a niko o miru. Mir je, čini se, danas zabranjena reč. Kažu da moraju da pobede, da bi obezbedili mir u budućnosti. Niko ne govori o miru i pregovorima. Neophodno je imati i drugu stranu za stolom. Veoma je čudno da niko ne pokušava da zaustavi rat - konstatovao je Vučić.

Ukazuje i na drugu teoriju, da na Zapadu misle da mogu da pobede Putina, pa žele da ga izmore i uđu u tu zemlju, što znači da Rusija sa današnjim teritorijima i u ovom obliku - više ne bi postojala, a Putin bi bio svrgnut.

- Ne mogu reći da su sebe precenili, ali mogu da su potcenili Putina i Rusiju - dodao je Vučić.

Objašnjavajući raspoloženje u politici i medijima na zapadu, koji spominju konfrontaciju, odgovara da uvek kada čuje da treba da pokrene rat protiv Albanaca i Natoa na tzv. Kosovu, jer proteruju i ubijaju Srbe, razume emocije i stavove, ali pita - da li biste voleli da se vašoj majci otac, sin vrate u kovčegu... Onda je, dodaje, drugačiji pristup.

- U Evropi se ponašaju kao veliki heroji, ali nisu rekli svojim građanima da će platiti veliku cenu. Svi lideri treba da urade sve da zaustave svaku vrstu ratnohuškanja - poručio je Vučić.

Dodaje i da Nato i SAD ne mogu sebi da priušte gubitak rata u Ukrajini, što za njih znači da Rusija ne sme da pobedi, jer bi se pozicija Evrope i kolektivnog zapada, u geopolitičkom smislu pogoršala toliko da niko ne bi više mogao da je oživi. To bi, dodaje, otvorilo Pandorinu kutiju za veće neprijateljstvo prema kolektivnom zapadu u budućnosti.

Sa druge strane, ako Putin izgubi rat, on će lično izgubiti, ali ni Rusija u tom slučaju ne bi postojala kakva je danas.

- Kada imate ove dve suprotstavljene strane, vidite da je sve u igri. Niko ne može priuštiti da izgubi. To je razlog zbog kojeg kažem da smo bliži velikoj katastrofi. Drugo pitanje je ko je spreman da gubi više miliona ljudi. Ja nisam spreman da izgubim i mi nećemo učestvovati u tome. To je pitanje za druge - jasan je predsednik Srbije, prenosi Informer.

Kompletan video intervjua pogledajte klikom OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama