DECA IZ SRBIJE POSETILA PREBILOVCE: "Koreni su ono što čini identitet, a bez identiteta nijedna nacija ne može da opstane"

Novosti online

09. 06. 2024. u 10:59

U OKVIRU šestodnevne posete Crnoj Gori i Republici Srpskoj, pedestoro učenika iz osnovnih škola "Jovan Popović" iz beogradske opštine Palilula i "Dositej Obradović" iz Smedereva danas su posetili jedno od mesta najvećeg stradanja srpskog naroda – Prebilovce.

ДЕЦА ИЗ СРБИЈЕ ПОСЕТИЛА ПРЕБИЛОВЦЕ: Корени су оно што чини идентитет, а без идентитета ниједна нација не може да опстане

Foto: Novosti

Na licu mesta upoznali su se sa stravičnim masakrom koji su izvršile ustaše između 6. I 11. avgusta 1941. godine pod komandom Ivana Jovanovića zvanog Crni, nad 826 od ukupno 994 Srba ovog sela, uglavnom žena, dece i staraca.

- Pozvao bih svakog svog sunarodnika koji kaže da su Srbi genocidan narod da ovde dođe i na ovom mestu se dobro zamisli o tome ko je kroz istoriju stradalni narod i ko je preživeo genocid. Ovde, gde je većina žrtava bačena u jamu Golubinku, ovde gde su 54 srpska domaćinstva pokoljem zauvek ugašena, ovde gde je učiteljica Stana Arnaut silovana i mučena, pa ubijena, kao i 120 njenih učenika, svi mlađi od 12 godina – kaže Dejan Stošić, organizator putovanja.

Veruje da je i za decu ovo bilo bolno iskustvo, koje je, kaže neophodno, da bismo čvršćim i stabilnijim koracima gazili ka budućnosti.

- Teško je i govoriti o ovakvom zločinu, ali je potrebno da za njega zna ceo svet, a pre svega naš narod i naši potomci, koji nikada ne smeju da zaborave šta smo preživeli i nakon čega smo ustali iz pepela. Koreni su ono što čini identitet, a bez identiteta nijedna nacija ne može da opstane. Naša istorija puna je ovakvih stradanja, a negovanje istorije sećanja je najmanje što možemo da učinimo za one koji su položili svoje živote samo zato što su bili Srbi – pojašnjava Stošić.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO