SARAJEVO PUCA OD MUKE ZBOG JEDINSTVA SRBA: Predstavnici Bošnjaka posle Svesrpskog sabora lažno optužuju da Srbija i RS ruše "Dejton"

S.Mišljenović - S. Rovčanin Tomković

10. 06. 2024. u 07:00

SA Svesrpskog sabora, koji je u Beogradu 8. juna okupio naš narod sa svih krajeva sveta i sa kojeg su poslate poruke jedinstva, još se nisu razišli gosti, a iz Sarajeva su odjeknuli "ratni doboši", pretnje i pozivi da se Srbi kazne.

САРАЈЕВО ПУЦА ОД МУКЕ ЗБОГ ЈЕДИНСТВА СРБА: Представници Бошњака после Свесрпског сабора лажно оптужују да Србија и РС руше Дејтон

Foto D. Milovanović

Iz stranke Narod i pravda na čijem čelu je ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Elmedin Konaković poručili su da je skupom koji je održan u Beogradu i usvojenom deklaracijom, koja predviđa srpski narod ma gde bio kao jedinstvenu celinu, još jednom pokazano "da je Milorad Dodik, uz podršku Aleksandra Vučića, direktna pretnja očuvanju mira na širem prostoru Zapadnog Balkana".

- Iako je skup predstavljen kao "svesrpski" jasno je da se radi o stranačkom skupu na kojem nije bilo mesta za one koji se ne slažu sa rušilačkom politikom Dodika i Vučića. Usvojenim zaključcima sa ovog privatnog okupljanja ponovo je potvrđena jasna namera RS i Srbije, da učine sve na razgradnji Dejtonskog sporazuma i samog mira na prostoru Zapadnog Balkana - naveli su u saopštenju u kojem pozivaju i na reakciju Saveta za implementaciju mira (PIK) zbog "najave rušenja Dejtona". Spomenuli su i da se "ovi potezi Srbije i RS koordinišu sa liderom Rusije Vladimirom Putinom".

Vučević: Obnova nacionalnog ponosa

MNOGO je onih kojima smeta politika predsednika Aleksandra Vučića koja je rezultirala obnovom nacionalnog ponosa, slogom i jedinstvom, kakvo odavno nije postojalo među Srbima - istakao je juče premijer i predsednik SNS Miloš Vučević. - Takvim zlonamernicima kojima smeta sve što ima srpski predznak ne vredi govoriti. Oni su obnevideli od mržnje i bojim se da to stanje nije lako izmeniti. Ali, oni niti mogu, niti će, sprečiti Srbe da ispune svaku od 49 tačaka iz usvojene deklaracije. Ovo je nova politička realnost na koju će svi morati da se naviknu. Nova realnost od koje će svima biti bolje. Čak i onima koji to trenutno ne vide. 

U istom tonu nastavili su i iz Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

- Organizovanjem svesrpskog sabora i usvajanjem deklaracije, koja je sažetak ranijih memoranduma SANU, konačno su razobličene sve manipulacije Vučića. Svesrpski sabor nastavak je velikosrpskog projekta, pokušaj ostvarenja dominacije nad drugim narodima i udar na suverenitet država, a usvojena deklaracija je direktan atak na BiH i Dejtonski sporazum. Tretiranje Republike Srpske kao srpske države i zajedničkog prostora sa Srbijom samo je jedan od agresivnih poteza najavljenih iz Beograda - primetili su iz SDA i pored toga što je Vučić "milion" puta rekao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku unutar Bosne i Hercegovine.

Foto D. Milovanović

 

Dan nakon održavanja Svesrpskog sabora Dodik je poručio da dogovori sa skupa doprinose trajnoj stabilnosti Srpske:

- U RS niko ne treba da se brine, samo mogu oni koji bi Srpskoj naneli neke probleme. Donesena je sveobuhvatna deklaracija koja dijagnostikuje stanje i postavlja prave odgovore na pitanje poput lažnog visokog predstavnika. Zahvalan sam predsedniku Vučiću na tome što smo duže vreme radili zajedno na tekstu deklaracije i na tome da se održi jedan ovakav Sabor.

On je naglasio da se sada vidi da pozicija Republike Srpske nije neshvaćena u Srbiji. Naveo je da Srpska radi sve poštujući svoja politička prava, podsetivši da je strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i da su u svim ugovornim odnosima strane slobodne da izađu iz njega.

- To nije ništa nenormalno, samo se nama zabranjuje da pričamo, navodno moramo svi da prihvatimo ono što nam neko govori - rekao je Dodik i dodao da su to nametnule strane kancelarije i oni koji u njima smišljaju podvale, a narode drže u posvađanosti.

O pokušajima da se srpskom narodu nalepi etiketa "genocidnog", Dodik je upitao kako bi nazvali to što su "muslimani zajedno sa ustašama poklali Srbe":

- Srbi nude slobodu, mir, saradnju, ali ne mogu prihvatiti dominaciju. Bošnjaci u Srpskoj imaju potpunu slobodu. Za mene je antisrbin svaki Srbin koji svoje srpstvo pokazuje time da bi naštetio nekome ko je drugačiji.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin je rekao da pre nego što SDA počne da optužuje Srbe za ugrožavanje mira u BiH, neka se seti da je koljač sa Kravice Naser Orić njen heroj:

- Vučić je više desetina puta, mnogo više nego što je morao, pa i trebao, ponovio da zahteva poštovanje Dejtonskog sporazuma. Sprovođenje svake reči Dejtonskog sporazuma, ne duha sporazuma, tumačenja ili zaključivanja. Otuda i bes i strah SDA. Bes što su Srbi jedinstveni, a strah da će BiH funkcionisati po Dejtonu koji garantuje RS, a ne po tumačenjima koja će je ukinuti. BiH su u Dejtonu stvorile velike sile, a među njima i Rusija, a Republiku Srpsku Srbi koji su u Dejtonu izborili njeno priznanje u okviru BiH, od velikih sila, a među njima i od SAD i Velike Britanije. Svesrpski sabor traži bezuslovno poštovanje svakog slova Dejtonskog sporazuma i očuvanje položaja tri naroda i dva entiteta. Nadam se da su sada razumeli.

Đurić: Neka dođu u goste

ŠIRENjE neistina o karakteru i prirodi Svesrpskog sabora u Beogradu i sejanje straha i netrpeljivosti u vezi sa istim štetno je i destruktivno, i pozivam političare u regionu i zemlji da se uzdrže od te vrste poruka. Umesto toga, sledeći put neka budu gosti i učesnici Svesrpskog sabora - poručio je juče ministar spoljnih poslova Marko Đurić i dodao da smo ponosni na naše nacionalne simbole, na saradnju Srba u celom regionu na zaštiti njihovih kolektivnih prava i očuvanju identiteta i kulture pripadnike 24 nacionalne zajednice koje žive u našoj zemlji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTISRPSKO ORGIJANJE NA EURO 2024: Meč Hrvatska - Albanija odigran u senci neviđenih skandala! (FOTO/VIDEO)