PONOVO GLASAJU U NIŠU I BUJANOVCU: Izborni proces se privodi kraju, do kraja nedelje se mogu očekivati konačni rezultati u većini opština

S.S.R.

10. 06. 2024. u 07:00

U VEĆINI od 89 gradova i opština, u kojima su izbori organizovani 2. juna, krajem ove nedelje se očekuje da se privedu kraju izborne radnje i mogu se saopštavati i konačni rezultati. Rok da Viši sud odgovori na žalbe učesnika na odluke izbornih komisija na njihove prigovore je do četvrtka uveče.

ПОНОВО ГЛАСАЈУ У НИШУ И БУЈАНОВЦУ: Изборни процес се приводи крају, до краја недеље се могу очекивати коначни резултати у већини општина

Foto: Bujanovačke

Nakon što je Gradska izborna komisija u Nišu odbacila njihove prigovore u vezi sa lokalnim izborima za parlament u gradu na Nišavi, pravni timovi niške opozicije predali su žalbe Višem sudu, a kako su naveli, "tek posle odluke ove institucije će videti šta dalje".

Od izborne noći opozicionari tvrde da su pobedili, dok to govore i iz Srpske napredne stranke, koji su već dogovorili koaliciju sa jednim odbornikom Ruske stanke i formiranje vlasti. Prema preliminarnim rezultatima GIK, tim oko naprednjaka ima 30 mandata, četiri partije opozicije isto toliko, a tas na vagi je jedan mandat Ruske stranke.

Za sada se zna da će se ponoviti glasanja na biračkim mestima u Opštini Medijana 14, u Osnovnoj školi "Ćele kula" i 16 u Vatrogasnom domu i to za odbornike ove niške opštine, u nedelju 16. juna od 7 do 20 sati.

Iz Izborne komisije Gradske opštine Medijana naveli su da su rešenje doneli zbog toga što su zabeležene nepravinosti na izbornim mestima 14 i 16, jer je birački odbor omogućio da glasa lice koje nije upisano u izvod biračkog spiska, odnosno nije dostavljen kontrolni list.

Izbori na bis biće i u Bujanovcu, u četvrtak 13. juna na mestima 46 u Domu kulture i 11 u selu Muhovac. Glasanje 2. juna na ovim biralištima izborna komisija je poništila po službenoj dužnosti, jer je biračko mesto u Muhovcu zatvoreno još u 14.25, a na broju 46 niko nije potpisao zapisnik o radu biračkog odbora.

Gradska izborna komisija Beograda je usvojila prigovor koji je podnela Grupa građana "Kreni-promeni" u delu o ispravljanju zapisnika o radu biračkog odbora na biračkom mestu broj dva u Gradskoj opštini Zemun.

Iz dela opozicije tvrde da je "nakon uvida u izborni materijal na 17 biračkih mesta u opštini Vračar potvrđeno grubo prekrajanje izborne volje građana". Iz koalicije "Biram Vračar" su istakli da se došlo do jasnih dokaza da je u beogradskoj gradskoj opštini Vračar u izbornoj noći došlo do zamene glasačkih listića, tako što su nevažeći prepravljeni u važeće u korist izborne liste "Vračar Vračarcima - društvo za ulepšavanje Vračara".

Rokovi

POSLE proglašenja konačnih rezultata počinju da teku rokovi za izdavanje rešenja o odborničkim mandatima, za šta je dato deset dana. Skupštine opštine moraju održati konstitutivne sednice u roku od 30 dana, od saopštavanja konačnih brojki sa izbora.

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je da opozicija ni matematički više ne može da napravi vlast na Vračaru, jer je lista "Biramo Vračar" izgubila jedan mandat.

- Oni nisu dobro upoznati sa pravnom procedurom kod predaje biračkog materijala Opštinskoj izbornoj komisiji. Sumnjaju da je došlo do prekrajanja glasova iz nevažećih u važeće, iako to ne stoji u zapisniku koji su svi potpisali. Koliko vidim, ići će se na neki žalbeni postupak, ali bojim se da tu nema nekih dokaza koji će im doneti uspeh - rekao je Gajić.

U ovoj beogradskoj opštini, lista "Biramo Vračar" osvojila je 28 odborničkih mesta, a Srpska napredna stranka 25, pa će na vlast oni koji privuku druge "manje" liste, a neke od njih su "Vračar Vračarcima" i lista "Zeleni pokret Vračar" su saopštile da žele nastavak saradnje sa SNS.

Inače, na izborima 2. juna pobedu je u najvećem broju gradova i opština odnela koalicija oko Srpske napredne stranke.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTISRPSKO ORGIJANJE NA EURO 2024: Meč Hrvatska - Albanija odigran u senci neviđenih skandala! (FOTO/VIDEO)