VUČIĆ SE PRIDRUŽIO "EVROPSKOJ NOĆI IZBORA 2024": Predsednika dočekao Emanuel Žiofre

Tanjug

09. 06. 2024. u 21:08

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić pridružio se "Evropskoj izbornoj noći 2024" koju drugi put u Srbiji organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i portal European Western Balkans.

ВУЧИЋ СЕ ПРИДРУЖИО ЕВРОПСКОЈ НОЋИ ИЗБОРА 2024: Председника дочекао Емануел Жиофре

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Njega je u hotelu Metropol, gde se održava manifestacija, dočekao ambasador EU u Beogradu Emanuele Žiofre. Veče je organizovano kako bi se pratili rezultati izbora za Evropski parlament na kojima je pravo učešća imalo 373 miliona građana iz 27 zemalja članica, a bira se 720 poslanika iz 27 zemalja članica EU.

Na početku večeri obratio se šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre, a događaju u hotelu Metropol Palas prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, među kojima su ambasadori Francuske, Rumunije i Belgije, predstavnici Vlade Srbije i civilnog društva. U ime predsednice parlamenta večeri će prisustvovati i Marina Raguš potpredsednica parlamenta i predsednica Odbora za spoljne poslove, a tu je i ministar Goran Vesić. U uvodnoj reči naglašeno je da su izbori važni i za Srbiju koja intenzivno sarađuje sa EU.

I za ove 10. po redu direktne izbore za EP u Metropolu je organizovana simulacija glasanja za neku od sedam poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu. Gosti će imati priliku da se slikaju dok ubacuju listić u kutiju. Tokom večeri gosti će dobijati redovne preseke rezultata na osnovu kojih će se analizirati i izlaznost i budući saziv EP. Za najodvažnije organizovana je mogućnost da se oprobaju u kvizu poznavanja evropske politike.

Prvi preliminarni rezultati glasanja koji mogu nagovestiti kako će izgledati Evropski parlament u narednih pet godina očekuju se oko 23.45. U Evropskoj uniji (EU) večeras se završava ciklus glasanja za EP koji je počeo 6. juna kada su prvo na birališta izlašli građani Holandije. Izbori za evropske zastupnike - poslanike danas su održavani u 22 države članice.

Prema predizbornim i izbornim anketama novi saziv Evropskog parlamenta mogao bi imati značajno veći broj zastupnika iz desničarskih partija, ali se očekuje da oni ipak neće moći da formiraju većinu. Na ovim 10 po redu izborima za EP pravo glasa ima 20 miliona novih glasača. Procene rezultata su pokazale da bi tradicionalne partije desnog i levog centra, odnosno evropski narodnjaci i socijaldemokrate mogle da potvrde svoja vodeća mesta u EP ali sa slabijim rezultatima u odnosu na 2019, kao i da bi treće mesto mogla da osvoji ekstremna desnica.

BONUS VIDEO: VUČIĆ SE OBRATIO NA SVESRPSKOM SABORU - Duh slobode širi se svetom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto